Tűz volt a Vörös-tengeren elsüllyedt hajón

2006.02.04. 11:11

Eltérő hírek érkeznek arról, hány túlélőt sikerült kimenteni a Vörös-tengeri zarándokhajó-katasztrófából. Az egyiptomi rendőrség 435, míg a közlekedési minisztérium 327 túlélőről számolt be. A túlélők beszámolója szerint az 1400 utast szállító hajón tűz ütött ki, de a személyzet nem fordította vissza a hajót a közeli szaúdi partokhoz, hanem folytatta az utat. Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a tűz és a hajó elsüllyedése között.

Négyszázharmincöt túlélőt emeltek ki a mentőcsónakok a Vörös-tengerből annak az egyiptomi komphajónak az utasai közül, amely pénteken süllyedt el, miután újabb jelentések szerint tűz ütött ki rajta; félő, hogy a hajó mintegy 1400 főnyi utasának és személyzetének zöme a tengerbe veszett - közölte szombaton Szafaga egyiptomi kikötőváros rendőrsége. Az egyiptomi szállítási minisztérium szóvivője ugyanakkor 327 túlélőről számolt be. Egyelőre nem ismert, hogy mivel magyarázható a két adat közötti különbség. A tengerből kiemelt halottak száma az eddigi jelentések szerint 185.

Mohamed Junesz Manszur Lotfi Manszo egyiptomi szállítási miniszter közölte, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy van-e kapcsolat a hajón kiütött tűz és a később bekövetkezett katasztrófa között. Elmondása szerint kis tűzről volt szó, és nem volt robbanás a hajón, amely pénteken virradat előtt süllyedt el. Mintegy 140 hajótöröttet Hurghada egyiptomi kikötőbe vittek mentőcsónakokkal szombatra virradóra. Pokrócba burkolózva, fogvacogva, sokan mezítláb léptek a partra, ahonnan buszokkal azonnal kórházba szállították őket.

A túlélők elmondása szerint indulás után másfél-két és fél órával tűz ütött ki a hajó belsejében, amely azonban ennek ellenére folytatta útját. Eltérnek a beszámolók abban, hogy hol törtek fel a lángok, egyesek szerint egy raktárban, mások szerint a gépházban. A túlélők sűrű füstről számoltak be, elmondták, hogy a hajó személyzete azzal nyugtatta őket, hogy már oltják a tüzet, miközben a helyzet egyre rosszabb lett. A hajó még vagy két óra hosszat haladt tovább, mindinkább az oldalára dőlt, majd hirtelen, öt perc leforgása alatt elsüllyedt. Egyelőre nem ismeretes, hogy miért nem érkeztek mentőjelzések a hajóról a parti őrséghez, és miért döntött a személyzet úgy, hogy tovább hajóznak a Vörös-tengeren, bár nem voltak túl messze a szaúd-arábiai partoktól.

Az egyiptomi esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság Szalaam 98 nevű kompja, főleg egyiptomi vendégmunkásokkal a fedélzetén, a Vörös-tenger partján fekvő szaúd-arábiai Dubából indult csütörtökön este. A hajónak péntekre virradóra kellett volna megérkeznie a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvő Szafaga egyiptomi kikötőbe, azonban éjfél és hajnali két óra között, alig 90 kilométerre Dubától - megközelítőleg ugyanekkora távolságra az egyiptomi Hurghadától - elsüllyedt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK