A legénységet hibáztatják a komptragédia miatt

2006.02.05. 15:53

Túl sok vizet szivattyúzott a fedélzeten kitört tűz megfékezésére, nem akart visszafordulni a közeli szaúdi partok felé és bezárta kabinjukba a pánikba esett utasokat a pénteken elsüllyedt egyiptomi komphajó legénysége - közölték a katasztrófa túlélői. A mentőegységek eddig 468 túlélőt és 195 elhunytat emeltek ki a Vörös-tengerből a hajó 1414 utasa közül. A többiek túlélésére alig van már esély. Az áldozatoknak rendkívüli segélyt ad az egyiptomi kormány.

Forrás: EPA
Sokan még várják szeretteiket

Két nappal a Vörös-tengeren elsüllyedt komphajó tragédiája után megkezdődött a felelősök keresése, miközben az egyiptomi államfő pénzügyi segéllyel igyekezett enyhíteni az áldozatok családjának fájdalmát.

A legtöbb szemrehányás az olasz gyártmányú Szalaam 98 komp legénységét éri a pénteki komptragédia miatt. Utasok és biztonsági szolgálatok egybehangzó állításai szerint a hajósok csak hosszú késlekedés után kezdték meg a mentést, és nem törődtek eléggé a bajba jutott utasokkal. Az egyiptomi hatóságok sem vizsgáztak fényesen: az első csónakokat és hajókat nyolc és fél órával azután irányították a helyszínre, hogy a komphajó eltűnt a radarernyőkről.

468 túlélő

Vasárnap délig 468 életben maradt utast sikerült kimenteni a tengerből, és 195 halálos áldozatot emeltek ki. Annak az esélye, hogy az eltűnt 751 személyből további túlélőkre találnak a 19-20 fokos vízben, szakemberek szerint roppant csekély.

Az egyiptomi állami televízió vasárnap "jónak és gyorsnak" minősítette a mentőakciót. A túlélők viszont azt állítják, hogy az első mentőhajók csak tíz órával a Szalaam 98 vesztét okozó tűz kitörése után érkeztek meg. Egy tengerésztiszt, aki szintén túlélte a tragédiát, az egyiptomi főügyésznek elmondta: a szaúd-arábiai kikötőből történt indulás után másfél órával keletkezett tűz az alsó fedélközben. A lángok elfojtásához a legénység nagy mennyiségű tengervizet szivattyúzott a hajóra. Feltételezhető, hogy a jelentős víztömeg okozta a hajó felbillenését és elsüllyedését - mondta.

Kabinjukba zárták a pánikba esett utasokat

Életben maradt utasok szerint a tragikus események láncolata akkor kezdődött, amikor a legénység a kitört tűz dacára úgy döntött: folytatják az utat Egyiptom felé. Tették ezt annak ellenére, hogy a szaúdi part még alig 20 mérföldre, az átellenes part viszont 110 mérföldre volt akkor.

"Szóltunk a matrózoknak, hogy forduljanak vissza és hívjanak segítséget, de ők erre nem voltak hajlandók, s azt mondták, hogy minden rendben van" - mondta Ahmed Abdel Vaháb 30 éves egyiptomi vendégmunkás, aki Szaúd-Arábiában keresi a kenyerét. A megnyugtatás dacára az utasok között pánik tört ki, mire a legénység sokukat - főként nőket - bezárt a kabinjukba.

Amidőn a lángok teljesen elharapóztak, a nem bezárt utasok a komp egyik oldalára menekültek. Ekkor robbanás hallatszott, majd a vihar által felkorbácsolt hullámok - a német ZDF televízió 7 méter magas hullámokról számolt be - felborították az egyensúlyát vesztett hajót, amely perceken belül elsüllyedt.

Segélyt kapnak az áldozatok

A komphajó fedélzetén összesen 1414 ember utazott, köztük 1200 egyiptomi és 100 szaúdi állampolgár. Az alsó fedélközben, ahol állítólag a tűz keletkezett, 220 gépjármű volt.

Az egyiptomi államfő még szombaton a Szafagától 40 mérföldre északra fekvő Hurgadába utazott, amelynek kórházaiban a katasztrófa számos túlélőjét ápolják. Hoszni Mubarak az egyik kórházban bejelentette, hogy minden egyes áldozat családja 5200 dollár kártérítést fizetnek, míg az életben maradt utasoknak fejenként 2600 dollár fájdalomdíjat kapnak a kormánytól. "Imádkozunk azért, hogy a mindenható Isten a vértanúi közé emelje az áldozatokat" - jelentette ki az elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK