Vasárnap hiába vetett be vízágyúkat és könnygázt a bejrúti rendőrség, a muzulmán tüntetők így is felgyújtották a dán nagykövetséget. A libanoni fővárosban tízezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt. Szombaton Damaszkuszban is felgyújtották a dán és a norvég képviseletet. A muzulmánok prófétájuk megszentségtelenítésének tartják a gúnyrajzokat, míg Nyugaton a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik a rajzok miatti tiltakozásokat. A világ vezető iszlám szervezete eközben elítélte, hogy a tüntetők felgyújtották a damaszkuszi dán és norvég külképviseletet.

Felgyújtották vasárnap Bejrútban a dán konzulátus épületét. Helyszíni tudósítások szerint füst gomolyog a konzulátusnak otthont adó bejrúti ingatlan belsejéből. További részletek egyelőre nem ismeretesek. A libanoni rendőrség előzőleg vízágyúkkal és könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tízezres megmozdulást. A résztvevők a Jyllands-Posten dán lapban megjelent, majd számos más európai lapban újra leközölt Mohamed-karikatúrák ellen tiltakoznak. A hírre a dán külügy az ország elhagyására kérte állampolgárait.

A rendőrség és a hadsereg kivezényelt osztagai a tüntető tömeg közeledtekor lezárták a dán nagykövetséghez vezető utcákat a libanoni főváros keleti részén. A tüntetők egy kisebb, erőszakos csoportja megpróbálta áttörni a biztonsági kordont, a karhatalom ekkor vetette be a vízágyúkat és a könnygázt. Egyes szemtanúk szerint a rendfenntartók levegőbe leadott lövésekkel is igyekeztek meggyorsítani a tömeg szétoszlását. A jelentések szerint a közelharcban 28 ember megsérült.

Pár órával az események után a libanoni kormány rendkívüli ülésén benyújtotta lemondását Haszan Szabe belügyminiszter, miután nem tudta megakadályozni, hogy a tüntetők felgyújtsák Dánia bejrúti konzulátusát. 

A Mohamed prófétán élcelődő gúnyrajzok hatalmas felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Egymást követik a gyakran erőszakba hajló tüntetések, és a helyi dán, norvég képviseletek elleni akciók. Vasárnap Libanonon kívül Afganisztán-szerte is ezrek tüntettek, ENSZ-irodákat és segélyszervezeteket fenyegetve. Az iráni vezetés pedig visszahívta koppenhágai nagykövetét, és kitiltotta az országból a dán tudósítókat. Szombaton Damaszkuszban a tüntetők megrohanták, majd felgyújtották a dán és a norvég nagykövetség épületét, pénteken az indonéziai Jakartában próbáltak bejutni a dán nagykövetségre a felháborodott hívők. Számos muzulmán ország vezetője követelt bocsánatkérést, a karikatúrák betiltását, készítőik, közreadóik felelősségre vonását.

A szíriai fővárosban felgyújtott két diplomáciai képviseletet előzőleg kiürítették az ott dolgozók, és kihordták az összes fontos okmányt. A rongálásnak komoly nemzetközi visszhangja lett, Dánián és Norvégián kívül az USA és az Európai Unió is elítélte az eseményeket. Az EU nyugalomra szólította fel a tiltakozókat, míg az USA, Norvégia és Dánia a szír kormányzatot tartja felelősnek, mivel a helyi hatóságok nem akadályozták meg az erőszakot és a rongálást.

Vasárnap Törökországban is utcára vonultak a feldühödött tüntetők. Síita mohamedán hívők iszlám jelszavakat kiáltoztak és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő bábuját és portréját égették Isztambulban vasárnap, amikor mintegy 2000-en tiltakoztak a Mohamed prófétáról megjelent gúnyrajzok ellen.

Per Stig Moller dán külügyminiszter "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a szombati eseményt, Scott McClellan fehér házi szóvivő pedig közölte: "Szíriát tartjuk felelősnek az ilyen erőszakos megmozdulásokért, mert abban az országban ilyen események nem történnek meg a kormány tudta vagy támogatása nélkül". Damaszkuszi jelentések szerint a szíriai hatóságok könnygáz bevetésével és vízágyúkkal is megpróbálták feltartóztatni a tüntetőket, de azok áttörték a blokádot. Az incidens nyomán Dánia és Norvégia Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait.

Eközben elítélte a világ vezető iszlám szervezete, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt tüntetők felgyújtották a damaszkuszi dán és norvég külképviseletet. Az 57 országot tömörítő, szaúd-arábiai székhelyű Iszlám Konferencia Szervezetének (IOC) vasárnap Dzsiddában közzétett nyilatkozata szerint "a békés és demokratikus fellépés kereteit meghaladó túlzó reagálások veszélyesek, és károsak a jogos ügy védelme szempontjából". A szervezet főtitkára, Ekmelettin Ihsanoglu "helytelenítését" fejezte ki a "sajnálatos és elítélendő" incidensek miatt.

A muzulmán világot megbotránkoztató dán karikatúrákat számos európai médium csak azért is megjelentette, hogy így tegyen hitet a sajtószabadság mellett. A gúnyrajzok, egyszer bomba alakú turbánnal a fején ábrázolták Mohamedet, másszor pedig úgy, amint azt magyarázza az öngyilkos merénylőknek, hogy kifogyott a szüzekből (amely az iszlám mártírok hagyományos jutalma a másvilágon). A rajzokat két jordániai lap is leközölte, emiatt főszerkesztőiket őrizetbe vették. Hasim Halidi, az al-Mehvar című hetilap főszerkesztője állítólag több névtelen fenyegető üzenetet is kapott, ezért őrizetbe vétele "védelmének egyik formáját jelenti", Dzsihád Momanit, a Sihán című hetilap főszerkesztőjét előzőleg elbocsátották állásából.

MTI/[origo]