Február 16-án ül össze a palesztin parlament

2006.02.05. 9:11

Február 16-án tartja alakuló ülését az új palesztin parlament. Erről szombaton állapodott meg egymással a január 25-i választásokon győztes Hamász vezetése és a palesztin elnök. A szervezet az alakuló ülés után terjeszti be javaslatát a kormányfő személyére Mahmúd Abbásznak.

Február tizenhatodikán tartja alakuló ülését az új palesztin parlament - jelentették be a Hamász palesztin radikális szervezet vezetői, miután szombaton találkoztak Mahmúd Abbásszal. A vezetők azt remélik, hogy a Hamász még ebben a hónapban kormányt alakíthat. Iszmáil Hanije, a Hamász listavezetője és Mahmúd Zahar, a szervezet másik vezetője Gázában találkozott a palesztin elnökkel, most először a január 25-án tartott palesztin parlamenti választások óta.

A Hamász abszolút többséget szerzett a választásokon - 74 képviselőt küldhet a 132 fősre bővült új palesztin törvényhozásba -, súlyos vereséget mérve ezzel az Abbász vezette Fatah mozgalomra.

Mint Hanije és Zahar a találkozó után elmondta, Abbásszal megállapodtak abban, hogy az új összetételű palesztin törvényhozás február 16-án tartja alakuló ülését, amelyen megválasztják a parlament új elnökét. Az alakuló ülés után a Hamász beterjeszti miniszterelnök-jelöltjének nevét Abbásznak, aki hivatalosan is megbízza majd a kormányalakítással a jelöltet - mondta Zahar. A Hamász-vezető úgy vélekedett, hogy február végére megalakulhat az új, Hamász-vezetésű palesztin kormány.

Abbász a szombati találkozón nem kérte fel - nem hivatalos formában sem - a Hamászt a kormányalakításra, a radikális szervezet tisztségviselőinek azonban meggyőződése, hogy ilyen felkérést csakis a legnagyobb frakcióval rendelkező parlamenti erő, azaz a Hamász kaphat. Abbász szóvivője megerősítette, hogy az államfő a Hamásznak ad kormányalakítási megbízást.

Hanije és Zahar elmondta azt is, hogy Abbász a szombati találkozón nem szabott semmilyen politikai feltételt a kormányalakítással kapcsolatban: nem követelte a Hamásztól sem Izrael létjogosultságának elismerését, sem a Palesztin Hatóság által korábban kötött megállapodások elismerését. Zaharszerint a Hamász nem fogja elismerni Izrael jogát a létezésre, és nem szerepel napirendjükön a zsidó állammal folytatandó tárgyalások sem.

Az iszlám alapokon álló Hamász felesküdött Izrael elpusztítására. Számos elemző eddig úgy vélekedett, hogy ez akadálya lehet annak, hogy a Hamász kapjon megbízást az új palesztin kormány megalakítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK