Lefokozták Zakajevet a szakadár csecsen vezetők

2006.02.05. 16:32

A londoni emigrációban élő Ahmed Zakajev elvesztette "miniszterelnök-helyettesi" tisztségét az orosz megszállás ellen küzdő csecsenek vezetőségében.

Abdul-Halim Szadulajev, aki az orosz különleges egységek gyűrűjében tavaly márciusban megölt Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista elnök helyébe lépett, vasárnap egy internetes honlap útján közölte, hogy ezentúl kormányának valamennyi tárcáját Csecsenföldön vezetik, kivéve a kulturális és a külügyi tárcát, amelyek élén megmaradt Zakajev, illetve Uszam Ferzauli.

Elvesztette viszont miniszteri címét Movladi Udugov (tájékoztatás), Umar Hanbijev (egészségügy) és további két emigráns csecsen politikus is. Igaz, Udugovot Szadulajev kinevezte a "nemzeti információs szolgálat" élére. Ezeket a lépéseit Szadulajev, akit sokan az első miniszterelnök-helyettes Samil Bászájev iszlám szélsőséges gerillavezér emberének tartanak, azzal a nyilvános vitával indokolta, amely a nemzetközi jog és a demokratikus államrend elveiről való lemondás hívei és ellenfelei között bontakozott ki a szeparatisták honlapjain, megosztva az emigráns minisztereket.

A vitában Udugov úgy vélte, hogy a csecsen szeparatistáknak el kellene vetniük a Nyugat által erőltetett politikai kultúrát és intézményeket, a világközösség elismerésére támasztott igényüket. Zakajev szerint viszont ezzel sokak szemében egy kalap alá kerülnének a közönséges banditákkal, rablókkal és gyilkosokkal, és teljesen elszigetelődnének, ahogy a Kreml szeretné.

Udugov ennek ellenére végzetesnek ítélte, hogy közös platformot keressenek azzal a világgal, amely hadat üzent az iszlámnak. A Kreml mindkét vitapartnert terroristának tartja, és régóta kéri Zakajev kiadását Nagy-Britanniától.

KAPCSOLÓDÓ CIKK