Alagúton át szökött meg több al-Kaida-tag

2006.02.06. 19:53

Egy mecsetet a börtönnel összekötő alagúton keresztül szökött meg Jemenben az al-Kaida terrorszervezet 13 bebörtönzött tagja, köztük azok, akik 2000-ben és 2002-ben merényleteket szerveztek amerikai és francia hajók ellen.

A jemeni biztonsági erők átfésülték a hegyvidéki tartományokat a szökevények után kutatva, de még hétfőn sem bukkantak a nyomukra. Biztonsági források közlése szerint a foglyok a közeli mecsettől ásott, 140 méter hosszú alagúton keresztül oldottak kereket a múlt hét péntekén. Az alagút kijárata az imahely nőknek fenntartott részében volt.

Egy, az al-Kaidát jól ismerő szakértő szerint a szökevények feltehetően Afganisztánba tartanak, hogy ott csatlakozzanak szervezetükhöz. Valószínűleg nincs kapcsolatuk a terrorszervezet szaúd-arábiai sejtjével, és Irakba is nehéz lenne eljutni ezekben az időkben.

Jemen, amely az Egyesült Államok szövetségese, egyben Oszama bin Laden al-Kaida-vezér őseinek otthona, sokat tett azért, hogy lecsapjon az országban lévő terroristákra. A szökéssel most folt esett a szanaai hatóságokról alkotott képen. Elemzők és ellenzéki politikusok szerint a kormányt is nagy zavarba ejtette az eset, komoly csapást mért az eddigi biztonsági erőfeszítésekre.

Jemenben dolgozó nyugati diplomáciai képviseletek áttekintik a követségeikkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseiket. Egy diplomata kijelentette: igencsak aggódnak, amikor ennyi al-Kaida tag van szökésben.

Kiábrándítónak minősítette a szökést hétfőn a washingtoni Fehér Ház is. Scott McClellan szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a jemeni hatóságokkal és nemzetközi partnereikkel együttműködve keresni fogják a veszélyes terroristákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK