Még több pénzt szán az USA a pokolgépek kiszűrésére

2006.02.06. 7:44

Az eddiginek a háromszorosát, közel 3,5 milliárd dollárt költ az Egyesült Államok idén arra, hogy elhárítsa a házilagos készítésű pokolgépekkel elkövetett, egyre szaporodó támadásokat Irakban - írja a The New York Times. Irakban a legtöbb amerikai katona ilyen robbantásos támadásokban veszíti életét.

A vonatkozó költségvetési előirányzat megháromszorozása egyúttal annak hallgatólagos beismerését jelenti, hogy a legmagasabb szinteken nem fordítottak kellő figyelmet a problémára, jóllehet az elmúlt években egyre csak növekedett az ilyen támadások halálos áldozatainak a száma - jegyzi meg a The New York Times.

Tavaly az Irakban meghalt 846 amerikai katona közül 407 életét ilyen hevenyészett pokolgépek oltották ki, s az előző évihez képest csaknem kétszeresére, 10 593-ra emelkedett a szövetségesek és az iraki biztonsági erők, illetve iraki polgári lakosok ellen ilyen robbanószerkezetekkel elkövetett támadások száma is.

Az újság szerint nemrégiben Montgomery Meigs nyugalmazott négycsillagos tábornok vette át a házilagos készítésű pokolgépek elleni fokozott küzdelem irányítását. A washingtoni védelmi minisztérium a következő hónapokban kétszeresére, 360-ra kívánja növelni azon műszaki szakembereknek, igazságügyi és titkosszolgálati szakértőknek a számát, akik kifejezetten e probléma megoldásával foglalkoznak.

Amerikai titkosszolgálati tisztségviselők szerint a házilagos pokolgépek közül a leghatékonyabbakat Iránban tervezték - írta a lap. A Pentagon tavaly 1,2 milliárd dollárt költött a házilagos készítésű robbanószerkezetek elleni küzdelemre, ami az előző évinek a kétszerese. Az idei költségvetés vonatkozó előirányzata 3,5 milliárd dollár körül alakul, vezető tisztségviselők pedig közölték, hogy lényegében szabad kezet kaptak ez ügyben - teszi hozzá a The New York Times.

KAPCSOLÓDÓ CIKK