Náci zsákmány-képeket ad vissza a holland kormány

2006.02.06. 20:29

A holland kormány jóváhagyta, hogy visszaad 202, a nácik által elrabolt festményt és más műtárgyat egy zsidó képkereskedő örököseinek. A több tízmillió dollár értékű műkincsek eredeti tulajdonosa, Jacques Goudstikker volt a II. világháború előtt Hollandia legjelentősebb képkereskedője.

A kormány döntése nagy siker a Goudstikker család számára, amely éveken át küzdött a műtárgyakért. Azokról 1952-ben egy vitatott egyezség keretében mondott le Goudstikker özvegye. A kormány közlése szerint a holland múzeumok 40 műtárgyat megtartanak, erről még korábban született egyezség, további 21 visszaigényelt kép pedig nem volt része az eredeti gyűjteménynek.

Goudstikker akkor halt meg, amikor feleségével és gyermekével nem sokkal a német megszállás előtt külföldre elmenekült, hátrahagyva 1300 festményből álló gyűjteményét. Ebből 800 képre a műtárgyak iránt táplált mohóságáról híres náci vezető, Hermann Göring tette rá a kezét.

A náci kézre került festmények közül 227 darabot, főleg németalföldi mesterek alkotásait, a szövetségesek a háború után visszaszolgáltatták a holland kormánynak. A műkereskedő leszármazottai még a 40-es évek végén visszaigényelték a gyűjteményt, ám kérelmüket a hatóságok elutasították. A mostani döntést azzal indokolta a kormány, hogy az 1952-es egyezség hibás volt, mert az özvegy nem volt tisztában a náciktól visszaszerzett műkincsek értékével és számával.

Medy van der Laan holland kulturális államtitkár közölte, hogy bár a képek visszaadása nagy érvágást jelent a holland múzeumoknak, a kormány lépése morálisan helyes lépés. Az érintett múzeumokat, köztük a világhírű amszterdami Rijksmuseumot, nem kárpótolják - tette hozzá a politikus.