Nem engedik Szaddámhoz ügyvédeit

2006.02.06. 9:47

Jogsértő módon nem teszik lehetővé, hogy Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor védőivel találkozzon - állítja a volt iraki elnök egyik ügyvédje. Halil Dulajmi szerint magyarázat nélkül zárták el védencétől.

Megtiltották Szaddám Huszein bukott iraki diktátor egyik védőjének, hogy védencével tanácskozzon - írja a BBC. Az ügyvéd szerint az elmúlt egy évben hasonló eset nem fordult elő. Halil Dulajmi szerint az amerikai katonai hatóság indoklás nélkül utasította vissza a láthatást.

"Az amerikaiak tegnap értesítettek, hogy sem én, sem a védelem más tagja nem találkozhat az elnökkel (Szadámmal) vagy más védenceinkkel" - mondta vasárnap Dulajmi a Reauters-nek. A jogász szerint a találkozó megtagadása jogtalan és nem teszi lehetővé az igazságos tárgyalást.

Szaddám perét folyamatos botrányok kísérik. Több főbírót leváltottak már érintettség vagy amiatt, mert nem volt elég kritikus a vádlottakkal szemben. A jelenlegi, januárban kinevezett főbírót is támadja a védelem, mivel szerintük nem tudja objektíven megítélni a vádakat egy olyan ember, akinek szülőfaluját 1988-ban Szaddám parancsára elpusztították. Tiltakozásul Szaddám és több más vádlott sem vesz részt a tárgyalásokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK