A holokauszton élcelődnének Mohamed kifigurázáséárt

2006.02.07. 10:36

Nem csitul a muzulmánok felháborodása a Mohamed-karikatúrák miatt. Kedden Pakisztánban és a Fülöp-szigeteken szerveztek tiltakozásokat, hétfőn egy iráni lap bejelentette, hogy válaszul holokauszt-témában hirdet karikatúra-pályázatot . A magyar titkosszolgálatok szerint nincs információ arról, hogy itthon, a karikatúrák miatt, fokozódott volna a fenyegetettség.

Nincs olyan adat, amely - az iszlám világban ellenérzéseket kiváltó, Mohamed-karikatúrák miatt - Magyarország fenyegetettségére utalna. Erről kedden beszélt Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. "Minden olyan adat, ami rendelkezésre áll, azt mutatja, hogy ennek az ügynek begyűrűzése vagy eszkalálódása, vélhetően nem fog bekövetkezni", mivel "nincs olyan adat, amely Magyarország vonatkozásában, ez ügy kapcsán fenyegetettséget jelentene" - mondta.

Tóth András szerint nagyok a különbségek az arab országok között az ügy kezelésében. Mint közölte, van egy olyan "vonulat", amely "a feszültség növelésére próbál embereket és tüntetőket ösztönözni".

Az először tavaly szeptemberben, egy dán lapban megjelent, majd számos más európai újságban is leközölt gúnyrajzok miatt sok tüntetést szerveztek világszerte, amelyek rendre erőszakba torkollottak. Míg a muszlimok vallásuk és prófétájuk meggyalázása miatt háborognak, a nyugatiak rendre a szólásszabadság elleni támadásnak tekintik a tiltakozásokat.

Folytatódnak a tiltakozások

Kedden ötezre fős tüntetés kezdődött a pakisztáni Pesavarban, de tiltakozó megmozdulást tartottak a Fülöp-szigeteken is. Hétfőn kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg Dánia teheráni nagykövetségét, de előzőleg Ausztria külképviseletét is megrongálták az iráni fővárosban. Megmozdulások voltak Algériában és Jemenben is.

Jordániában megtorló intézkedéseket szorgalmaznak, például azt, hogy helyezzék hatályon kívül a megállapodásokat, minden olyan országgal, ahol közzétették a gúnyrajzokat. Ellenkező esetben bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetik a kormányt a kezdeményező képviselők. Jemenben egy lapot zárattak be és főszerkesztőjének letartóztatását rendelték el, mert leközölt egyet a rajzok közül. Csecsenföldön a dán segélyszervezeteket tiltották be, de orosz jogvédők védelmükbe vették a Dán Menekültügyi Tanácsot, amely csecsen menekültek ezreinek hazatelepülését segítette.

Szíria ugyanakkor bocsánatot kért amiatt, hogy Chile damaszkuszi nagykövetségét is károk érték szombaton, és kártérítést ígért. A dél-amerikai ország külképviselete egy épületben van ugyanis Dánia és Svédország nagykövetségével, az épületet a karikatúrák miatt tüntetők rongálták meg.

Irán holokauszt-karikatúrákkal válaszol

A Mohamed gúnyrajzokra válaszolva, a holokausztról szóló karikatúrapályázatot hirdetett a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri. Farid Mortazavi, a teheráni városháza által kiadott napilap egyik vezetője szerint ez méltó válasz lesz azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják, hogy a prófétát ábrázoló karikatúrákat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték. A lap arannyal jutalmazza a 12 legjobbnak ítélt rajzolót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK