Előrehozott választást akarnak a szlovák kereszténydemokraták

2006.02.07. 17:18

A Vatikánnal szorgalmazott szerződés elutasítása miatt távozott a szlovák koalícióból a Kereszténydemokrata Mozgalom. A párt visszahívta államtitkárait, és lemondtak miniszterei, ellenzékbe vonult, vezetői pedig előrehozott választást szorgalmaznak. A jelenlegi kormány azonban várhatóan hivatalban marad, mivel Szlovákiában már idén ősszel esedékes a következő választás.

Kedden átadták lemondó nyilatkozatukat Ivan Gasparovic szlovák államfőnek a kormányból kilépő Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) miniszterei. Az államfő elfogadta a három miniszter lemondását.

Vladimír Palko belügy-, Daniel Lipsic igazságügyi és Martin Fronc oktatási miniszter azt követően döntött a távozás mellett, hogy pártjuk hétfőn bejelentette: kilép Mikulás Dzurinda kormányából. A tárcavezetőkkel együtt a mozgalom elnöke, Pavol Hrusovsky is távozik a parlament házelnöki székéből. A posztot átmenetileg az eddigi alelnökre, a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Bugár Bélára bízta. A KDH ezenkívül a mezőgazdasági, a környezetvédelmi és a közlekedési tárcától is visszahívja államtitkárait, frakciója ellenzékbe vonul.

A kilépés oka, hogy a kormányfő vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) nem hajlandó azonosulni a kereszténydemokraták szorgalmazta vatikáni szerződéssel. "Nem akarunk egy hitehagyott ember vezette kormány tagjai lenni" - indokolta a kormányválságot előidéző döntést Pavol Hrusovsky.

A szerződésben Pozsony kötelezettséget vállalt volna arra, hogy a szlovákiai kórházak személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadhassa, hogy abortuszban vagy művi megtermékenyítésben vegyen részt. Az egyezmény értelmében számos más területen - kereskedelemben, közlekedésben, közbiztonságban - dolgozó emberek is megtagadhatnák, hogy vasárnap, az istennek szentelt napon szolgálatba lépjenek. A liberális szemlélet szerint ez a nők jogainak megnyirbálását jelentené. A miniszterelnök szerint egy ilyen szellemű szerződés az ország jogrendjével is összeegyeztethetetlen.

Előrehozott választást szorgalmaznak

A kereszténydemokraták közölték, készek megszavazni a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt. Hrusovsky szerint az előállt helyzetből az idő előtti választás kiírása lehet az egyik kivezető út. A politikus közölte, Dzurinda arrogáns módon visszaél a hatalommal.

Az előrehozott választás azonban csak az egyik a lehetséges megoldások közül. A rendes választások ugyanis ősszel lennének, így valószínűleg addig már nem írnak ki újabb szavazást, hanem a koalíció megpróbálhatja a Vladimír Meciar vezette ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) csendes támogatásával kihúzni őszig. Elemzők szerint azonban Meciar támogatásáért minimum a pozsonyi és a kassai repülőtér, valamint a vasút privatizálásának leállításával kellene fizetni, és számos reform is veszélybe kerülne.

A legvalószínűbb azonban az, hogy Mikulás Dzurinda lemond, majd az államfőtől ismét megbízást kap a kormányzásra. Ezek után már nem a parlamentnek tartozik elszámolással, így a szeptemberi választásig a parlamenti erőviszonyoktól függetlenül is kitöltheti az idejét. Miniszterelnökként pedig sikeresebben készítheti fel jelenleg nem túl népszerű pártját a választásokra - írja az MTI.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK