Kasza "nemzetárulónak" nevezte Páll Sándort

2006.02.07. 20:26

Kasza Jószef, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke "a szerb radikálisokkal együttműködve elárulta a magyar népet", és elsősorban ez az oka az óbecsei polgármester-választás kudarcának.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a Dnevnik című újvidéki napilapban megjelent keddi összeállításban mond véleményt arról, miért esett ki a vasárnapi óbecsei polgármester-választás első fordulójában pártjának jelöltje Knézi Péter, akit lekörözött az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) és a mérsékelten nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) jelöltje. Knézinek 154 szavazat hiányzott ahhoz, hogy bekerüljön a második fordulóba.

Kasza szerint a VMSZ vélhetően hibázott azzal, hogy nem állított közös jelöltet a Demokrata Párttal és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, azonban ennél is nagyobb probléma a magyarok széthúzása. A pártelnök Knézi kudarcát elsősorban "a magyar nép elárulóinak" számlájára írja, akik "azért indultak a választáson, hogy elvegyék a VMSZ-től a szavazatokat".

"Itt elsősorban Páll Sándorra, a VMDK elnökére gondolok és az ő tudatos stratégiájára a radikálisokkal, mivel az ő részvétele a választáson csak azt a célt szolgálta, hogy az SRS javára elvegyen jelöltünktől felettébb szükséges 500-600 szavazatot" - mondta Kasza, a lap szerint arra utalva, hogy a második fordulóban Pállék a radikális jelöltet fogják támogatni (a VMDK az óbecsei önkormányzatban együttműködik az SRS-el, a tíz jelölt közül Páll az utolsóelőtti lett a választáson).

A Dnevnik szerint Kasza József megállapítása "nem állhat távol a valóságtól", erről tanúskodik az, hogy hétfőn Óbecsén találkozott az SRS képviselőivel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi koordinátora, Rókus László, aki a választáson Páll Sándort támogatta. Rókus közölte a Szabad Európa Rádióval, hogy "nem messze ható politikai megállapodásról van szó", egyetértettek abban, hogy mind a szerb radikálisok, mind a vármegyések szeretik saját népüket, és lehetőség nyílik arra, hogy együtt ünnepeljék az idén a nándorfehérvári csata 550-ik évfordulóját.

Jóllehet Páll Sándor közölte a lappal, hogy az ő pártja kezdeményezte a HVIM és a radikálisok találkozóját, az ifjúsági mozgalom közleményében cáfolta a lap írását. A szervezet szerint mindössze annyi történt, hogy a HVIM vezetői egy étteremben véletlenül összetalálkoztak a radikális párt helyi vezetőivel, és semmi egyéb nem történt "néhány szavas, az udvariasság keretein belül maradó beszélgetésen kívül, amely során szóba került a nándorfehérvári diadal 550. évfordulója is".

KAPCSOLÓDÓ CIKK