Ötödszörre sikerült választást tartani Haitin

2006.02.07. 16:50

Négyszeri halasztás után ötödszörre sikerült kitűzni és megtartani a haiti választásokat. A karibi országot két éve, Jean-Bertrand Aristide elnök elűzése óta ideiglenes kormányzat vezeti. A keddi szavazáson elnököt és törvényhozást választanak, az egyik legesélyesebb elnökjelölt a korrupció miatt elűzött Aristide egykori szövetségese.

Jean-Bertrand Aristide elnök két évvel ezelőtti elűzése óta első alkalommal tartanak választást Haitin. A keddi szavazáson tömegek vesznek részt, reggel hatalmas sorokban vártak az emberek a szavazóhelyiségek előtt, hogy leadhassák voksukat.

A választások békés menetére több ezer állig felfegyverzett ENSZ-katona ügyel. A korrupcióval és választási csalással vádolt elnök elűzése óta ez már a sokadik alkalom, hogy kiírják a választást, de eddig mindig el kellett halasztani a nagyfokú nyugtalanság miatt. Az országot két éve átmeneti kormányzat vezeti.

A haitiak egyszerre szavaznak az elnök személyéről és a 129 tagú törvényhozás összetételéről. A voksokat helyi idő szerint kedden reggel hat és délután négy között lehet leadni, a végleges eredmények péntekre várhatók. A voksolást ugyanakkor megnehezíti, hogy a rossz közlekedési infrastruktúra miatt a szavazócédulákat és urnákat sok helyre csak helikopterrel vagy öszvérekkel tudják eljuttatni.

Az elnöki posztra legesélyesebb jelöltek Rene Preval, Charles Henry Baker és Leslie Manigat. Preval az elűzött Aristide egykori szövetségese, Baker üzletember, Manigat pedig egy volt elnök. A BBC helyszíni tudósítója szerint a szegény sorsú többség Prevaltól várja az ország sorsának jobbrafordítását, aki az alsóbb néprétegek körében még ma is igen népszerű Aristide régi szövetségese, és a '90-es években már betöltötte az elnöki posztot.

Preval közölte, hogy tőle Aristide visszatérhet, de nem tolerálja a magukat a volt elnökhöz hűnek mondó fegyveres csoportok garázdálkodásait. A jobb módú haitiak ugyanakkor tartanak Prevaltól, pont Aristide-hez fűződő régi kapcsolatai miatt.

A választást eredetileg 2005. november 13-ra tűzték ki, majd ezt módosították 20-ra, aztán december 11-18. körülre, később pedig december 27-re. Az alkotmány értelmében 2006. február 7-éig fel kell állnia az új kormánynak. Az elnöki posztra összesen 35-en, a 129 tagú parlamentbe több százan jelöltették magukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK