Fiúörökösért szorítanak a japánok Kiko hercegnőnek

2006.02.08. 16:55

Gyermeket vár a japán császár második fiának felesége. Japánban nagy a várakozás, hogy Kiko hercegnő fiút szüljön, mivel erre már 40 éve nem volt példa családban - írja a BBC. A császárnak nincs fiúunokája, ami problémákat okozhat a trónutódlásban, és bár szó van arról, hogy lehetővé tegyék a női öröklést, ezt sokan ellenzik.

Állapotos Kiko japán hercegnő, Akihito császár második fiának felesége. A 39 éves asszony várhatóan ősszel szül, de azt még nem tudni, hogy lányt vagy kisfiút vár. Ha utóbbi születik, akkor 40 év után ez lesz az első férfiutód a japán császári családban.

A hercegnőn - akinek már két lánya született - ezért hatalmas a nyomás. A császári ház ugyanis utódlási válságban van. A jelenlegi császárnak ugyan több fia is született, ám fiúunokája eddig még nem. Közvetlen örökösének, Naruhito hercegnek lánya született, és a most állapotos Kikónak eddigi két gyermeke is lány. A jelenlegi szabályok szerint azonban nő nem örökölheti a trónt.

A japán törvényhozásban örömmel üdvözölték a hírt, de Koidzumi Junicsiro kormányfő tovább szorgalmazta a vitát az alkotmánymódosításról, amely lehetővé tenné, hogy nő is örökölhesse a trónt. A kormányfő szerint nem lehet tovább halogatni az ügyet, ha biztosítani akarják a japán császári család stabil fennállását.

Koidzumi Junicsiro azzal is érvel, hogy azért fontos minél hamarabb dönteni az ügyben, mert hamarosan iskoláskorú lesz a legidősebb császári unoka, Aiko, akiből császárnő lehet majd, ha ezt lehetővé teszik. A kormányfő szerint így nem mindegy, hogy úgy nevelik a kislányt, hogy nem lesz belőle császárnő, vagy egészen a kezdetektől tudatában van annak, hogy egyszer ő ül majd a trónra.

A konzervatívok azonban ellenzik ezt, és még halogatnák a döntést. A közvélemény ugyanakkor továbbra is támogatja a női öröklést, jóllehet a tavalyi 81 százalékos támogatás idénre 63-ra esett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK