Első ízben neveztek ki izraeli állampolgárt az izraeli katolikusok püspökévé. Az új püspök - a palesztin származású Elias Sakur - a Sorbonne-on végzett, és korábban három alkalommal is jelölték Nobel-díjra - írja a Hárec.

Szerdán kinevezte a Vatikán és a katolikus püspöki zsinat az első izraeli állampolgárságú püspököt, aki a helyi katolikus egyházat vezeti majd. A palesztin Elias Sakur tiszteletes nem csak, hogy az első izraeli állampolgár, akiből püspök lett, de az első palesztin származású püspök is 200 év után. Eddig általában külföldiek - főleg libanoniak - vezették az izraeli katolikus közösséget.

Sakur szerint meglehetősen nehéz időkben nevezték ki, de munkájának fontos része lesz, hogy erősítse a toleranciát, az egymás mellett élést és az együttműködést Izrael összes állampolgára között. Úgy véli, mint az első héberül is beszélő püspök, képes lesz közvetíteni az üzeneteket az izraeli katolikus közösség tagjai között - mondta az izraeli lapnak.

A menekült palesztin családból származó 66 éves Sakur tanulmányait a párizsi Sorbonne-on folytatta, ahol filozófiát és teológiát hallgatott, de később a jeruzsálemi héber egyetemen is tanulmányozta a bibliát és talmudot. 1965-ben Kafr A'avlin papjává nevezték ki, azóta is itt él, és számos közösségteremtő fejlesztést hajtott végre. Óvodákat, ifjúsági központokat, iskolákat alapított, ő hozta létre az első arab intézményt Izraelben, amely felsőfokú végzettséget adott: egy mérnöki főiskolát.

1986-ban, 1989-ben és 1994-ben is Nobel-díjra jelölték, számos tolerancia- és békedíjat kapott, és számos könyvet írt az arab-izraeli konfliktusról - írja róla a Hárec.