Hamis földrengésriasztás keltett pánikot Taskentben

2006.02.09. 18:37

Az interneten közzétett, hamisnak bizonyult, földrengésre figyelmezető riasztás keltett pánikot csütörtökön az üzbég fővárosban, Taskentben. A szülők nem engedték gyermekeiket az iskolába, az emberek kitódultak az utcára, és nem akartak visszamenni az épületekbe.

Egyelőre nem ismert a hamis riadó forrása. Egyes értesülések szerint azt az interneten tették közzé. Más források arról szóltak, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma egy titkos táviratban értesítette a hatóságokat egy közelgő, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésről. A pánikhoz hozzájárult az időjárás hirtelen történt változása is. Két hete Taskentben térdig érő hó volt, most pedig 20 Celsius-fokos meleg van.

Az üzbég rendkívüli helyzetek minisztériuma cáfolta, hogy létezne bármilyen titkos, földrengésre figyelmeztető távirat vagy bármilyen más hivatalos értesítő. Nem erősítette meg egy közelgő földmozgás hírét az üzbég akadémia földrengéskutató intézete, ahol szinte izzottak a telefonvonalak az információt kérők hívása nyomán.

Üzbég szociológusok megállapítása szerint az emberekben még élénken él az 1966-os földrengés élménye, amikor is megsemmisült Taskent régi belvárosa.