Szaddám Huszein választhatott: Napóleon vagy Mussolini akar lenni

2006.02.10. 6:29

A száműzetésbe vonulás lehetőségét ajánlotta fel az Egyesült Államok Szaddám Huszein bukott iraki diktátornak cserébe azért, hogy befolyását latba vetve segítsen felszámolni az iraki lázadást - állította a volt elnök egyik védőügyvédje, akinek szavait amerikai részről máris cáfolták.

Száleh al-Armúti védőügyvéd csütörtökön elmondta, Szaddám Huszein a múlt hónapban számolt be neki az ajánlatról, amikor felkereste őt a börtönben. A volt iraki elnök közölte az ügyvéddel, hogy az Egyesült Államok felajánlotta számára: úgy bánnának vele, mint Napóleonnal - akit a brit kormány által kijelölt Szent Ilona szigetére száműztek a XIX. században -, ha a lázadás beszüntetésére hívja fel az iraki felkelőket.

Az ügyvéd elmondása szerint az amerikaiak tudatták Szaddám Huszeinnel azt is, hogy ha visszautasítja az ajánlatot, van egy másik javaslatuk is: úgy bánnak vele, mint Mussolinivel. Az utalás az olasz fasiszta diktátorra vonatkozik, akit partizánok agyonlőttek a II. világháború utolsó napjaiban.

Barry Johnson amerikai katonai szóvivő Bagdadban rögvest cáfolta az ügyvéd állításait, amelyeket teljesen megalapozatlannak, sőt nevetségesnek minősített. A szóvivő szerint az ügyvéd feltehetően olyan látszatot kíván kelteni, mintha Szaddám Huszeinnek még mindig lenne bizonyos hatalma, befolyása az iraki lakosság fölött, ez azonban nem felel meg a valóságnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK