Az atomsorompó-szerződés felrúgásával fenyeget Irán

2006.02.11. 13:04

Felülvizsgálná az atomsorompó-szerződést az iráni államfő. Mahmúd Ahmadinezsád erről egy ünnepi beszéd alkalmával szólt szombaton. Az iráni elnök beszédében emellett újra megkérdőjelezte a holokausztot, amelyet mítosznak nevezett, és amely szerinte valójában most folyik Palesztinában.

Az atomsorompó-szerződés felmondásával fenyegetőzött szombati beszédében Mahmúd Ahmadinezsád. "Az iszlám köztársaság politikája eddig az volt, hogy nukleáris erőfeszítéseit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az atomsorompó-szerződés keretei között fejti ki - mondta az államfő az 1979-es iráni iszlám forradalom 27. évfordulója alkalmából rendezett teheráni ünnepség több tízezres embertömege előtt. - Ha viszont azt látjuk, hogy ők e szabályokból hasznot húzva megsértik az iráni nép jogait, akkor tudniuk kell, hogy az iráni nemzet felülvizsgálja politikáját."

Az iráni elnök - mint korábban is - megkérdőjelezte és mítosznak nevezte a holokausztot, és közölte ennek egyetlen célja, hogy igazolja egy izraeli állam létrehozását Palesztinában. "Ez a mítosz tette lehetővé a cionisták számára, hogy több mint hatvan év óta zsarolják a nyugati országokat." Ahmadinezsád már decemberben is tett hasonló értelmú nyilatkozatot, akkor felszólított Izrael "letörlésére a térképről" is.

"Az igazi holokauszt most Palesztinában és Irakban történik. Aki az igazi holokausztot keresi, nézzen a szegény iraki népre" - mondta ünnepi beszédében Ahamdinezsád. Az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrákra utalva megkérdezte: "miért van az, hogy meg lehet sérteni a prófétát, de tilos vizsgálódni a holokauszt ügyében?"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK