Békés muszlim tüntetések a gúnyrajzok miatt

2006.02.11. 16:57

Több mint kétezer muzulmán vonult szombaton Dánia németországi külképviseletei elé, hogy tiltakozzon a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák ellen. Londonban több ezres muszlim demonstráció zajlott a gúnyrajzok miatt, de hangsúlyozottan a békesség jegyében. Tüntetések voltak Párizsban, Ankarában és Amszterdamban is, de erőszakos cselekményekre itt sem került sor.

Békés tüntetésekre került sor a dán külképviseleteknél Németországban. A muszlim csoportok a karikatúrák cenzúrázását sürgették, mint a transzparenseken olvasható volt: "EU-provokátorok, hagyjátok békén a prófétát!

A berlini dán nagykövetség épülte előtt mintegy 150 személy, köztük számos fejkendős muszlim asszony tüntetett békésen. A német fővárosban Tiergarten kerületben lévő diplomáciai komplexumot, amelyben az összes skandináv állam nagykövetségei találhatók, a rendőrség kordonnal vette körül, az oda vezető utcákat lezárta. A rendőrök előzőleg utasítást kaptak, hogy nyomban vessenek véget a demonstrációnak, amint valaki a tömegben felgyújt egy dán zászlót. Erre azonban nem volt szükség.

Düsseldorfban mintegy kétezer muzulmán tüntetett a dán főkonzulátus környékén, a megmozdulás itt is békés maradt. A résztvevők cenzúrát sürgettek a Mohamed prófétát sértegető karikatúrákkal szemben. "Sajtószabadság igen - sajtópimaszság nem" - állt egyik transzparensükön.

A nagyobbik német kormánypárt parlamenti frakcióvezetője egy cikkében elítélte a karikatúrák nyomán az iszlám országokon végigsöprő erőszakhullámot. Aki más hitet valló emberek vallásos érzelmeit megsérti, az kíméletlen és tapintatlan. Aki erre erőszakkal, fenyegetéssel és hisztériával reagál, az terrorista" - szögezte le Volker Kauder (CDU) a Bild am Sonntag hetilapban megjelent cikkében.

Londonban is több ezres muszlim tüntetés zajlott a Mohamed prófétáról megjelent karikatúrák ellen, hangsúlyozottan a békesség jegyében. A londoni Trafalgar-téren 6-7 ezer fős demonstrációra került sor, amelyen számos brit közéleti személyiség is megjelent. A tüntetést támogatásáról biztosította Ken Livingstone, London baloldali polgármestere is.

A megmozduláson, amelyet az "Együtt az uszítás és az iszlámgyűlölet ellen" címmel hívtak össze, csak olyan transzparenseket lehetett a magasba emelni, amelyek feliratát a két nagy szervező csoport, a Brit Muszlim Tanács és a Brit Muszlim Szövetség ellenőrizte, hogy elkerüljék az egy héttel ezelőtti, komoly belpolitikai kihatású botrány megismétlődését. Ugyanis múlt pénteken brit muszlimok több száz fős tömege a londoni Regent's Park mecsetjétől a dán nagykövetség elé vonult, a résztvevők a 2001. szeptember 11-i amerikai és a tavaly július 7-i londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltették, illetve az iszlámot kritizálók lemészárlásával fenyegetőztek. A brit lapok mindegyike hozta azt a fotót, amelyen egy néhány hónapos kisgyerek volt látható, fején "I love Al-Qaida" (Szeretem az al-Kaidát) feliratú sapkával.

A brit közvélemény és a politika különösen azért tartotta felháborítónak a múlt heti tüntetés részvevőinek megnyilvánulásait, mert a brit sajtó nem közölte az iszlám világban kifogásolt Mohamed-karikatúrákat, és azokat a brit kormány egyértelműen elítélte.

Párizsban mintegy háromezren vonultak fel a vallásuk védelmében, és követelték, hogy vessenek véget az iszlám elleni gyűlölködésnek. Franciaországban mintegy 5 millió muzulmán él, ez a legnagyobb közösségük Európában. Legfontosabb szervezetük pénteken közölte, hogy bíróság elé citálja a gúnyrajzokat leközlő lapokat. Amszterdamban mintegy 200 ember tartott a rendőrség által "nagyon nyugodtnak" minősített tiltakozó megmozdulást. A holland külügyminiszter hamarosan Szaúd-Arábiába utazik, és megpróbálja enyhíteni a feszültséget Európa és az iszlám világ között.

A török fővárosban, Ankarában a rohamrendőrség szoros felügyelete alatt pár százan tüntettek, kevésbé békésen: lábbal tiporták a dán lobogót és bojkottot hirdettek a dán termékekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK