Iránt és Indonéziát is elhagyták a dán nagykövetek

2006.02.11. 15:06

Szíria után Iránból és Indonéziából is távoztak a dán nagykövetek és munkatársaik. A dán külügy szerint a diplomatákat személyük elleni súlyos fenyegetések késztették erre. Dánia megítélése a muzulmán világban azt követően romlott meg drasztikusan, hogy egy dán lap Mohamed prófétán élcelődő karikatúrákat tett közzé.

A személyüket ért fenyegetések miatt átmeneti időre távozott Iránból és Indonéziából a dán nagykövet munkatársaival együtt. Erről szombaton számolt be a koppenhágai külügyminisztérium.

A teheráni külképviselet vezetője és a beosztott diplomaták azt követően utaztak el Teheránból, hogy "a nagykövet személye elleni konkrét és súlyos fenyegetésekről szóló értesülések" jutottak a birtokukba. További rendelkezésig Finnország teheráni nagykövetsége vette át a dán állampolgárok konzuli ügyeinek intézését.

A jakartai dán nagykövet és munkatársai ugyancsak elhagyták állomáshelyüket, miután "a nagykövetség diplomáciai személyzetének biztonságát érintő, hihető és konkrét fenyegetéseket kaptak". Az ázsiai országban a holland külképviselet vállalta a dán konzuli ügyek ellátását.

Lars Thuesen, a dán külügyminisztérium válságtörzsének illetékese nem árulta el, hogy a képviseletvezetők és munkatársaik hova utaztak eredeti állomáshelyükről.

Az iráni és az indonéziai dán nagykövet távozását alig néhány órával azután jelentették be, hogy a koppenhágai külügyminisztérium közzétette: ideiglenesen elhagyta állomáshelyét Dánia szíriai nagykövete munkatársaival együtt, miután a damaszkuszi hatóságok dán részről elfogadhatatlannak minősített szintre csökkentették a diplomata és beosztottainak védelmét.

Dánia és Szíria viszonya azóta feszült, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt feldühödött tüntetők százai február 4-én felgyújtották Dánia damaszkuszi nagykövetségét. A Jyllands-Posten című dán lap adott megrendelést a gúnyrajzokra és közölte azokat elsőként, ezért Dánia került a szatirikus ábrák miatt a muzulmán világon végigsöprő tiltakozások középpontjába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK