Influenzás hattyút találtak Szlovéniában

2006.02.12. 19:50

Görögország és Olaszország után újabb európai uniós államban, Szlovéniában bukkant fel a madárinfluenza. Azt egyelőre nem tudni, hogy az emberre is veszélyes H5N1-vírust találták-e meg a Szlovéniában elpusztult hattyú tetemében. Olasz- és Görögországhoz hasonlóan, ahol a napokban ugyancsak kimutatták a vírus jelenlétét, Szlovénia is szigorú óvintézkedéseket vezetett be.

Forrás: [origo]

A H5 jelű törzshöz tartozó madárinfluenza-vírust mutattak ki egy Szlovéniában elhullott hattyúban, és az ország hatóságai további vizsgálatra elküldték a mintát az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriumába annak megállapítására, hogy az emberre is veszélyes H5N1-vírust találták-e meg a hattyú tetemében. A ljubljanai mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint az elpusztult vízimadárra három napja bukkantak Maribor közelében, alig tíz kilométerre az osztrák határtól.

Szlovénia azonnal megkezdte a Görögországban és Olaszországban már elrendelt óvintézkedések bevezetését. Az elpusztult hattyú megtalálási helye körüli három kilométer sugarú körben biztonsági övezetet, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet létesítettek. A vágóhídi fuvarok kivételével betiltották az állatok szállítását, baromfihúst csak drákói szabályozás mellett szállíthatnak. A biztonsági zónában egyebek mellett a háziszárnyasokat nem engedhetik ki a szabadba, a megfigyelési zónában szigorú egészségügyi előírásokat léptettek életbe a baromfitenyésztők számára. Mindkét övezetben tilos a vadon élő madarak vadászata.

A görögországi Szaloniki környékén és az égei-tengeri Szkírosz szigetén, ahol felbukkant a madárinfluenza, ugyancsak hatályba léptették az Európai Bizottság által ajánlott óvintézkedéseket - közölte vasárnap az athéni egészségügyi minisztérium. A Nagy-Britanniában elvégzett laborvizsgálat megerősítette, hogy H5N1-vírus tenyészett annak a három hattyúnak a szervezetében, amely az észak-görögországi város környékén hullott el. A H5N1-vírus már Olaszországba is eljutott - jelentette be szombaton a római egészségügyi miniszter, miután megerősítést nyert a vírus jelenléte két, Szicíliában talált hattyútetemben.

A betegség olaszországi, görögországi és szlovéniai megjelenése komoly aggodalmat váltott ki uniós körökben. A következő napokban válságülést tartanak a 25 tagállam egészségügyi szakemberei, hogy a H5N1-vírus terjedésének visszaszorítását célzó intézkedésekről döntsenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK