Készül az iráni bombázások terve

2006.02.12. 13:06

Egy brit lap értesülései szerint az amerikai védelmi minisztérium már dolgozik az iráni atomlétesítmények elleni légi támadás tervein.  A Sunday Telegraph szerint a Pentagon B2-es bombázók bevetését tervezi.

Az amerikai védelmi minisztérium már dolgozik az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt légi és tengeri támadás tervein - állítja a Sunday Telegraph. A brit lap a Pentagon egy magas rangú tanácsadóját idézve azt írta: az amerikai hadvezetés légitámadásokat tervez annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Az egyik legnagyobb vasárnapi lap szerint a tervezők már a célpontok azonosítását végzik, és a hadművelet logisztikai részletein dolgoznak. A Sunday Telegraph szerint a legvalószínűbb megoldás nagy hatósugarú B2-es bombázók bevetése lenne. A B2-esek a brit lap szerint Missouri állambeli támaszpontokról szállnának fel.

A Sunday Telegraph szerint a katonai akció szembeállítaná Washingtont Nagy-Britanniával, amely attól tart, hogy egy esetleges támadás erőszakhullámot indítana el a Közel-Keleten, megtorlásnak tenné ki a Nyugatot, valamint nem is biztos, hogy megbénítaná az iráni atomprogramot.

A lap emlékeztet arra Tony Blair brit kormányfő a héten, a londoni alsóház bizottsági elnökeiből alakult különbizottság meghallgatásán az iráni helyzet kapcsán a békés megoldás mellett tett hitet. Blair hozzátette: nincs napirenden a katonai beavatkozás, de Irán súlyos hibát követne el, ha arra a következtetésre jutna, hogy a nemzetközi közösség megengedi neki atomütőerő létrehozását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK