Az utóbbi időben egyre több országban jelenik meg a madárinfluenza emberre is veszélyes vírustörzse. Bár európai államokból is egyre több bejelentés érkezik - vasárnap a szomszédos Szlovéniából jelentetettek megbetegedést -, a nemzetközi egészségügyi szervezetek Afrika miatt kongatják különös hevességgel a vészharangot. Nem véletlenül: Fekete-Afrikában nem kielégítő a tájékoztatás és fejletlen az állatorvosi rendszer, ami miatt könnyen alakulhat ki járvány a szárnyasok között. Az esetleges emberi megbetegedések észlelését pedig az ugyancsak fejletlen egészségügyi rendszer, és sok más halálos betegség jelenléte nehezíti.

A madárinfluenza első afrikai kitörését várhatóan további megbetegedések sorozata követi majd - állítja az ENSZ madárinfluenza-ügyi főszakértője. David Nabarro szerint ez "nagyon komoly helyzetet" teremt majd. Az Ázsiából indult betegség emberekre is veszélyes kórokozója - a H5N1-es vírustörzs - a héten jelent meg Afrikában, egy észak-nigériai csirkefarmon. A hatóságok már vizsgálják, hogy vajon az ország más tagállamaiban (kettőből is érkeztek erre utaló jelzések), és más afrikai országokban is felütötte-e a fejét a kór. Erre nagy az esély, mivel a betegséget, már január 10-én észlelték, és a legfrissebb sajtójelenségek szerint négy farmot is érint. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) február 6-i jelentése szerint 40 ezer szárnyas pusztult el a kórban csak Nigériában.

Az ugyanakkor még bizonytalan, milyen módon kerülhetett az országba a kórokozó. A nigériai mezőgazdasági miniszter a madárcsempészeket vádolja, míg az OIE úgy véli vándormadarak a felelősek. Ami biztos, hogy a vírus madarak közötti terjedését eddig egyik országhatáron sem sikerült feltartóztatni, hiába a szigorított vám- és egészségügyi ellenőrzések.

Madárinfluenza az Unióban is

A Délkelet-Ázsiából induló, madarak között terjedő betegség már az északi félteke számos országába eljutott, Kínától Nagy-Britanniáig, és újabban az Európai Unió területén is megjelent - madarakban. Emberi megbetegedéseket sokáig csak Ázsiában észleltek, a fertőzött állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek között. A közelmúlktban azonban Törökországban és Irakban is előfordultak halálesetek, olyan emberek körében, akik a fertőzött szárnyasokkal éltek egy fedél alatt.

A legfrissebb hírek szerint már Olaszországban és Görögországban is találtak elhullott, H5N1-gyel megfertőződött hattyúkat, sőt Szlovéniából vasárnap érkezett jelentés egy elpusztult hattyúról, amely ugyancsak madárinfluenzás volt, bár azt még nem tudni, hogy az emberre is veszélyt jelentő H5N1-ről van-e szó. Romániában már a sokadik faluból jelentettek baromfielhullást, amelyeket javarészt ugyancsak a H5N1 okozott. Azerbajdzsánban ugyancsak a napokban találtak H5N1-es kórokozót elhullott vadmadarakban.