Busht is hibáztatják a Katrina pusztítása miatt

2006.02.13. 11:54

A kormányzat tehetetlensége és nemtörődömsége - egy kongresszusi vizsgálat kiszivárgott eredményei szerint ez okozta a tavaly augusztusban tomboló Katrina hurrikán pusztítását az Egyesült Államokban. A republikánus többségű bizottság által készített jelentés szerint a kormányzat minden szintjén hibáztak, még George W. Bush elnök is vétett.

Az amerikai kormányzati rendszer minden szintjén követtek el hibákat a Katrina hurrikán kapcsán - állítja egy kiszivárgott kongresszusi jelentés. A hivatalosan szerdán megjelenő dokumentum szerint George W. Bush amerikai elnöktől kezdve a kormányzat minden szintjén akadnak felelősök.

A BBC által idézett jelentés szerint a kormányzati válaszokat "gondatlanság, kapkodás és szervezeti bénaság" jellemezte. A republikánus többségű rendkívüli bizottság 90 megállapítást tesz az ügy kapcsán, és erősen kritikus hangnemben szól a kormány tevékenységéről, a történteket egész egyszerűen "nemzeti csődnek" nevezi.

A jelentés szerint az ügy egyik legaggasztóbb tanulsága, hogy a Katrina esetében fel lehetett mérni előre a várható pusztítást. Így - állítja a dokumentum - elképzelhetetlen, hogy mi történhet egy olyan esetben, amikor semmilyen előjele nincs egy katasztrófának.

A Katrina hurrikán az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti csapása volt. Öt államban több mint 1300 ember vesztette életét, és százezreket kellett kitelepíteni a vihar tavaly augusztusi tombolása után. A Katrina New Orleanst gyakorlatilag teljesen elpusztította.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK