Nagy valószínűséggel a madárinfluenza H5N1 vírusával fertőzött hattyúk tetemére bukkantak Ausztriában. Az osztrák hatóságok szigorú óvintézkedéseket vezettek be az ország legveszélyeztetettebb részén, a stájerországi Mellach környékén. Olaszországban már 80 ezer szárnyast pusztítottak el, a baromfifogyasztás pedig a felére esett vissza.

Ausztriát is elérte a madárinfluenza: két hattyú tetemében igen nagy valószínűséggel a H5N1-vírust mutatták ki - jelentették be kedden az osztrák egészségügyi hatóságok. A madarak tetemére Graz mellett, a mellachi erőmű területén bukkantak. A mödlingi egészségügyi és élelmiszerbiztonsági intézet vizsgálatai szerint 70 százalékos a valószínűsége, hogy a madarak a madárinfluenza vírusa miatt hullottak el. Az osztrák hatóságok a két madártetemből vett mintákat küldtek kiegészítő vizsgálatokra Nagy-Britanniába, az unió weybridge-i ellenőrző laboratóriumába.

A stájerországi Mellach környékén életbe léptették a madárinfluenza felbukkanására kidolgozott akciótervet. Ennek megfelelően a madártetemek megtalálási helyétől mért 3 kilométer sugarú körben legalább 30 napig védövezet lesz érvényben, újabb tíz kilométeres sugarú körben pedig megfigyelési övezetet alakítottak ki. A belső körben azonnali hatállyal megtiltották a baromfineveldéknek az élő baromfi, a baromfihús, a tojás és az egyéb baromfitermékek kereskedelmét. A külső körben csak külön hatósági engedéllyel teszik lehetővé ezt. Mindkét övezetben tilos a madárpiacok és -kiállítások megtartása, valamint a vadmadarak vadászata is. Az elhullott vízimadarakról azonnal értesíteni kell a hatóságokat, de felszólították a lakosságot, hogy semmiképp se nyúljanak madártetemhez.

Az osztrák egészségügyi szerveknek nincs információjuk arról, hogy a háziszárnyasok ausztriai állományában is felütötte volna a fejét a kór. Bejelentették, hogy a jövő hét elejére várják a nagy-britanniai ellenőrző vizsgálatok eredményét.

A madárinfluenza szlovéniai felbukkanása óta a volt jugoszláv tagköztársasággal szomszédos ausztriai területeken 21 madártetemet - közöttük hattyút, kacsát, szürke gémet, kormoránt, fácánt és galambot - szolgáltattak be a hatóságoknak az utóbbi napokban. E tetemek vizsgálatakor állapították meg nagy valószínűséggel osztrák területen a H5N1-vírus jelenlétét.

Eközben Olaszországban 80 ezer baromfit és 7 ezer tojást koboztak el és semmisítettek meg a hatóságok a madárinfluenza elleni óvintézkedésként - közölték kedden Rómában.

A csendőrség kíséretében végrehajtott kényszerintézkedéseket azokban az esetekben alkalmazzák, amikor a háziszárnyasok gazdái nem tartják be az előírásokat, azaz fertőzés lehetőségének teszik ki állataikat. Az egyszerre több területen is végrehajtott akciók központja Cotone megye (60 ezer csirke) és Siracusa megye (20 ezer tojó). Az ellenőrzések azokra a helyekre koncentrálódnak, ahol korábban már kimutatták a madárinfluenza vírusát.

Francesco Storace egészségügyi miniszter közölte, hogy újabb két elhullott hattyút találtak Foggia és Lecce tartományban, s az első jelek a H5N1-es vírus jelenlétére utalnak, de a végső szót csak az alapos ellenőrzés után mondhatják ki.

A madárinfluenza felbukkanása félelmet keltett az országban, és a baromfifogyasztás a felére esett vissza. A mezőgazdászok szövetsége szerint azonban felesleges a riogatás, elég, ha az emberek olyan húst vásárolnak, amely ellenőrzött gazdaságokból származik, ezt pedig jelzi a termékre tett címke.