Egy kiszivárgott ENSZ-jelentés szerint a guantanamói amerikai bázis léte jogilag megkérdőjelezhető, a rabokkal szembeni bánásmód pedig sérti a nemzetközi jogot és sok esetben kimeríti a kínzás fogalmát. A dokumentum felszólítja az USA-t, hogy azonnal zárja be a tábort, a foglyokat pedig engedje szabadon vagy állítsa bíróság elé.

Sok esetben sérti a nemzetközi jogot a guantanamói katonai támaszponton raboskodókkal szembeni bánásmód, amelyhez a kínzás is hozzátartozik - írja a BBC egy kiszivárgott ENSZ-jelentésre hivatkozva. A dokumentum állítólag a terrorista tevékenységgel gyanúsított emberek - sokszor ítélet nélküli - fogva tartására szolgáló tábor "további késlekedés nélküli" bezárását javasolja.

A jelentés szerint több foglyokkal szemben elkövetett akció is sérti a nemzetközi szerződéseket és kimeríti a kínzás foglamát. A dokumentum ezek közé sorolja az őrizetesek kényszertáplálását, a hosszú időre sötétzárkába történő bezárást, illetve azt a gyakorlatot, hogy az engedetlen rabokat szélsőséges hőmérsékleti-, hang- és fényhatásoknak teszik ki.

A dokumentum szerzői szerint aggasztó, hogy továbbra sem történtek valós erőfeszítések annak tisztázására, hogy a bázison őrzött foglyok valóban végeztek-e ellenséges tevékenységet. Az ENSZ ellenőrei ezért felszólítják az Egyesült Államokat, hogy azonnal állítsák bíróság elé vagy engedjék el a táborban őrzött embereket.

Az amerikai belügyi szóvivő, Sean McCormack bírálta a jelentést, mert szerinte hallomásból szerzett információkkal dolgozik.

A guantanamói táborban őrzött rabok többségét 2002-ben, az Afganisztán elleni hadműveletekkel kapcsolatban fogták el. Jelenleg közel 500 ember sínylődik a Kubán működő táborban.