Irán beindította az urándúsítást

2006.02.14. 21:37

Irán kedden elindította az urándúsítás folyamatát az északnyugat-iráni natanzi kísérleti üzemben, de, mint azt Golamreza Agazadeh alelnök sietett leszögezni, a munka kutatási szinten folyik, ipari méretű dúsításról nincs szó.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) közel álló egyik tisztviselő elmondta: a NAÜ-megfigyelők figyelemmel kísérték, amint az iráni szakemberek urán-hexafluoriddal töltöttek fel "nagyon csekély számú" centrifugát. A centrifugák az uránt a dúsítás fokától függően atomerőművek üzemanyagául szolgáló vagy atombomba építéséhez szükséges hasadóanyaggá alakítják.

A NAÜ-höz közel álló illetékes azt mondta, hogy a kedden Natanzban felhasznált urán-hexafluorid mennyisége messze elmarad a fegyvergyártáshoz szükséges mértéktől, szavai szerint csak a tényleges tevékenység megkezdése előtti próba egyik kezdeti szakaszáról van szó. Atombomba előállításához olyan finomságú anyagra van szükség, amelyet csak szuperszonikus sebességgel dolgozó centrifugák százai lennének képesek előállítani - mutatott rá.

Az irániak jelenlegi tevékenysége "teljesen jogszerű, az Irán és a NAÜ közötti garanciaegyezségek keretén belül marad" - mondta az idézett tisztviselő. A fő kérdés szerinte inkább az, hogy Irán megnyugtató választ tud-e adni a NAÜ-nek a perzsa állam múltbeli titkos programjával kapcsolatos kérdésekre.

Golamreza Agazadehaz, a középkeleti állam atomprogramjáért felelős iráni alelnök az Isna iráni diákhírügynökség jelentése szerint leszögezte, hogy Iránnak jelenleg még nincs ipari méretű urándúsítást célul kitűző programja, így nem is dúsít uránt ipari méretekben. "Azt nem szabad az ipari méretű urándúsítás kezdetének tekinteni, ha egy vagy több centrifugát feltöltenek urán-hexafluoriddal" - mondta az alelnök.

Hangsúlyozta, hogy Natanzban kizárólag kutatási célú urándúsítást végeznek, és sok időre lesz szükség az alapos tudományos kísérletekhez, amelyek befejezése után megkezdődhet az ipari méretű termelés. Leszögezte, hogy Teherán még nem döntött véglegesen az atomerőművek üzemanyagául szolgáló hasadóanyag előállításának megkezdéséről.

Teherán január 10-én jelentette be először, hogy felújítja az urándúsítást natanzi létesítményében. Hétfőn ténylegesen megkezdte a kutatási célú urándúsítással összefüggő munkálatok felújítását az üzemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK