Németországban is felmerült az a gyanú, hogy madarak behurcolták az országba az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát - vált ismeretessé kedden este.

Rügen szigetén négy hattyútetemre bukkantak, s egy gyorsteszt két hattyúnál az emberre is veszélyes H5N1 vírus jelenlétére utaló jeleket mutatott ki. A nap folyamán Ausztriából, Stájerországból érkezett hasonló jelentés, korábban Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából.

Horst Seehofer német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter kedden rendelte el, hogy a madárinfluenza veszélye miatt ne március 1-jétől, hanem már hétfőtől zárják ólakba, fedett helyre a baromfiállományt. A szabadtéri tartás tilalma egyelőre április végéig maradna érvényben. Betiltják a baromfipiacokat is.

"Aggodalmat keltő fejlemény, hogy milyen gyorsan terjed a vírus, a mi irányunkba is" - közölte Seehofer. Németországban attól tartanak, hogy a visszatérő költöző madarak behurcolják az országba az influenza vírusát, amely eddig közel száz ember halálát okozta, főleg Ázsiában. Elsősorban az Afrikából az Ibériai-félszigeten, Olaszországon át visszatérő madaraktól tartanak.

Seehofer "alacsonytól közepesig" terjedőnek minősítette annak kockázatát, hogy Németországban baromfik és más haszonállatok megfertőződhetnek az agresszív H5N1 vírussal, de drámainak nevezte az elmúlt 14 nap fejleményeit.