Ópiumföldön még a táliboké a hatalom

2006.02.14. 12:16

A világ legnagyobb ópiumtermelő vidékét, az afganisztáni Helmand tartományt a mai napig a tálibok irányítják - állítja az Independent. A brit lap szerint a barátságtalan sivatagban gyökerező, egyre véresebbé váló tálib ellenállást nem tudják felszámolni.

Míg a külvilág Kandahar eleste után már a tálib rendszer bukását ünnepelte, Afganisztán Helmand tartományának nagy részében a mai napig nem sikerült megdönteni a vallási kormányzást - írja az Independent. A brit lap szerint itt húzta meg magát Omár molla, a tálibok korábbi vezetője, aki egy motorkerékpár csomagtartóján menekült el üldözői elől, de állítólag töltött itt némi időt Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője is.

A tartomány mára az afganisztáni tálib lázadók központja lett. Ehhez a területhez köthetők, az Independent szerint az egyre durvábbá váló akciók, az öngyilkos merényletek, a lefejezések és a civil célpontok elleni támadások. Az Independent azt írja, ennek oka, hogy a tartomány környezeti viszonyai barátságtalanok, főleg kietlen sivatag borítja a területet, a biztonsági erők pedig nem tudnak mit kezdeni a lázadókkal.

A tartomány a legnagyobb ópiumelőállító az egész világon, más gazdasági tevékenységet nem is folytatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK