Határozatban szólította fel az Egyesült Államok vezetését az Európai Parlament, hogy zárja be a guantanamói amerikai bázist. Korábban az ENSZ is hasonló tartalmú jelentést adott ki.

Az iraki foglyokat őrző amerikai fogolytábor, Guantanamo bezárására szólította Washingtont az Európai Parlament egy csütörtöki határozatában, csatlakozva ezzel a Genfben kiadott, hasonló tartalmú ENSZ-jelentéshez. A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott határozatban a parlament azt is fontosak tartja, hogy a foglyok sorsáról mielőbb hozzáértő, független és pártatlan bíróság előtt döntsenek. Az EP követeli azt is, hogy a rabokkal a nemzetközi emberi jogi egyezményeknek megfelelően bánjanak.

A határozat elítéli a kínzás minden formáját, és a nemzetközi szabályok betartására szólít. A szövegben az is olvasató, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem csak akkor lehet sikeres, ha az emberi és polgári szabadságjogokat teljes körűen tiszteletben tartják.

A Genfben kiadott ENSZ-jelentés a Guantanamón őrzött foglyok bíróság elé állítását vagy pedig szabadon bocsátását sürgeti. A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző dokumentum felszólítja az amerikai kormányt: zárja be a fogolytábort, és szüntesse be az őrizetesek kínzását, a velük szembeni kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot.