Izrael nem fogja megengedni, hogy a Hamász radikális szervezet leendő palesztin miniszterelnöke a megszállt területen lévő Rámalláhból kormányozzon - jelentette ki csütörtökön egy izraeli politikus. Szerinte azonban az interneten is elláthatja feladatait.

"Nem élvez semmiféle mozgási kedvezményt az, aki olyan terrorista mozgalomhoz tartozik, amely felesküdött Izrael elpusztítására" - mondta az izraeli minisztertanács egyik, neve elhallgatását kérő tagja. Arra a kérdésre, hogy akkor miként láthatná el a feladatait a Hamász miniszterelnöke, a politikus csak annyit mondott: "az internet révén".

Az izraeli védelmi minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy korlátozza a palesztinok mozgási lehetőségeit a Gázai övezet és Ciszjodánia között. A javaslat, ha elfogadják, a jövő héten lép életbe, miután a Hamász a palesztin parlament legnagyobb pártjává válik.

Izrael a Hamász választási győzelme után azzal fenyegetőzött, hogy a Gázai övezettel közös határát nemzetközi határként fogja kezelni, ami azt jelentené, hogy leválasztja az övezetet az Izraellel és Ciszjordániával alkotott vámközösségről. Ez nagy csapás lenne az övezet amúgy is lepusztult gazdaságára. 

Iszmáil Hanije, a Hamász egyik vezetője, sokak szerint leendő miniszterelnöke korábban azt mondta, hogy a leendő kormányfő olyan személy lesz, aki a Gázai övezetből származik.