Barroso kompromisszumot vár el Belgrádtól és Pristinától

2006.02.17. 18:47

Nagyvonalúságra és kompromisszumkészségre sarkallta a szerb és az albán vezetőket pénteken, a három nap múlva kezdődő koszovói státustárgyalások előtt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Barroso és társaságában Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa pénteken balkáni körútja harmadik állomásán Pristinában tárgyalt a tartomány albán vezetőivel, közöttük Koszovó újonnan megválasztott elnökével, Fatmi Sejdiuval, illetve a szerb közösség mérsékeltebb politikai vezetőivel.

"Itt az ideje, hogy mindkét felkészüljön a szükséges kompromisszumra... Csak a demokratikus és soknemzetiségű, a joguralmat és a kisebbségek védelmét tiszteletben tartó Koszovó fogadható el a nemzetközi közösség számára" - hangoztatta pristinai megbeszélései után Barroso, aki szerint az Európai Bizottság segíteni fogja a tartomány fejlődését.

Barroso szerint az elmúlt években jelentős előrehaladás történt Koszovóban, de aggodalomra ad okot az, hogy lassan halad az ENSZ demokratikus normáinak érvényesítése. A belgrádi média szerint a brüsszeli politikus felszólította a tartományi intézményekből távol maradó szerbeket, hogy hagyjanak fel a dacpolitikával, vegyenek részt az intézmények működtetésében, játszanak tevékeny szerepet bennük, és ezzel járuljanak hozzá a soknemzetiségű és demokratikus Koszovó létrehozásához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK