A Vöröskereszt szerint legkevesebb 200 halottja lehet a Fülöp-szigetek középső részén, egy falut elsodró sárlavinának. Eddig négy holttestet találtak, de a fölcsuszamlás 500 házat és egy iskolát is elpusztított. A hadsereg jelentése szerint nem kizárt, hogy 1500-nál is több embert temetett be a sár.

Egy egész falut elsöpört a heves esőzéseket követő sárlavina a Fülöp-szigetek középső részén. Eddig 19 holttestet találtak, a Vöröskereszt illetékesei szerint azonban legkevesebb 200 halottra lehet számítani, 1500-an pedig eltűntek. A hadsereg azonban azt állítja, feltehetően 1500-nál is több embert temetett be a sár. Eddig 83 ember sikerült élve kimenteni.

A falu 500 házát és az iskolát is elsodorta a lavina. "Olyan hangja volt, mintha egy egész hegy felrobbant volna" - idéz a BBC egy túlélőt. Egyetlen házat sem láttam többé, ami épen maradt - mondta. A mentést a hadsereg különleges egységei segítik.

A földcsuszamlást az okozta, hogy a térségben, az elmúlt 10 napban 200 cm eső hullott. A BBC manilai tudósítója szerint a katasztrófát az okozhatta, hogy a környéken főleg kókuszpálmák nőnek, amelyek gyökerei nem képesek megfelelően megkötni a talajt.

Az elmúlt hetekben számos helyi hagyta el a környéket, mert fölcsuszamlásoktól tartottak, ahogy azonban csillapodott az esőzés, egyre többen tértek vissza.

1991 novemberében 6000 ember vesztette életét Leyte szigetén egy hasonló sárlavinában; azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.