Az Európai Unió társulási előszerződést kötött Albániával, melyet tavasszal véglegesen szentesítenek. A szerződés az első lépcsőfok Albánia számára az uniós tagság felé vezető úton.

Forrás: ORIGO

Az Európai Unió stabilizációs és társulási előzetes megállapodást írt alá Albániával, amelyről 2003 óta folytak tárgyalások - jelentette be szombaton az albán fővárosban José Manuel Barroso, a bizottság elnöke. A megállapodást tavasszal szentesítik véglegesen az EU és Albánia képviselői aláírásukkal.

A politikus Sali Berisha albán kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén az eseményt történelminek minősítette az albán nép, és törekvéseik szempontjából, hogy az európai népek családjához csatlakozzanak. Barrosso ugyanakkor arra intette Tiranát, hogy folytassa harcát a korrupció és a bűnözés ellen.

A stabilizációs és társulási megállapodás aláírását hároméves tárgyalássorozat előzte meg. Hatályba lépése jelentős szabadkereskedelmi és politikai előnyökkel jár, egyben első lépcsőfok az uniós tagság felé vezető úton. Albánia a kommunista rendszer 1990-es megdöntése óta közel egymilliárd eurónyi támogatást kapott az Európai Uniótól.