Fegyveres lázadók támadások sorozatát hajtották végre szombaton Nigériában. A világ nyolcadik legnagyobb kőolajexportőr országában kilenc külföldit raboltak el és legalább két olajipari létesítményt rongáltak meg.

A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért nevű, nemrégiben felbukkant militáns csoport egy amerikai olajipari vállalat tartályhajójára csapott le a Niger deltájában fekvő Forcados olajtermináljának közelében. A hajóról a Willbros-csoport három amerikai, két-két egyiptomi és thaiföldi, valamint egy-egy brit és Fülöp-szigeteki alkalmazottját hurcolták magukkal.

A lázadók megtámadták és felgyújtották a Shell brit-holland vállalat egyik létesítményét, nem messze a forcadosi olajtermináltól, amelynek napi kapacitása 380 ezer hordó. A Shell egyik illetékese közölte, hogy a tüzet már megfékezték.

A mozgalom azt követeli, hogy a helyiek nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak a Niger-delta olajkincse felett, valamint kártérítési igényt jelentett be a térségben lévő falvaknak okozott környezetszennyezés miatt. A szervezet ultimátumban követelte az olajipari vállalatoktól, hogy péntek éjfélig hagyják el a Niger deltáját, különben kíméletlenül leszámolnak velük és megsemmisítő csapásokat mérnek minden létesítményre.

Decemberben és januárban a lázadók támadásainak következtében 10 százalékkal csökkent az OPEC-tagállam Nigéria olajkitermelése. Januárban 19 napig tartottak fogságban négy külföldi olajipari munkást, valamint 14 katonát öltek meg a fegyveresek egy olajfúró torony elleni támadásban.