Argentína kiadta hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb Milan Lukicot, akit a múlt év augusztusában fogtak el Buenos Airesben.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette, erős rendőri kísérettel szállították el a vádlottat Hágába egy menetrend szerinti repülőjáraton. A délszláv háborúban elkövetett bűnök elbírálására létrehozott hágai törvényszék több mint 140 boszniai muzulmán meggyilkolásáért vonja felelősségre Lukicot.

Milan Lukic és unokatestvére, Sredoje Lukic alapította a Fehér Sasok elnevezésű boszniai szerb milíciát, amely számos muzulmán civilt gyilkolt meg a boszniai háborúban (1992-1995), köztük nőket és gyerekeket is. Sredoje Lukic már múlt szeptember óta a hágai Nemzetközi Törvényszék fogságában van. Őt a boszniai szerb hatóságok adták ki az ENSZ által alapított hágai törvényszéknek.

Egy belgrádi bíróság már húsz év szabadságvesztésre ítélte távollétében Milan Lukicot 16 muzulmán elrablásáért, megkínzásáért és meggyilkolásáért. Ebben a perben egy 1992 októberében, a szerbiai Sjeverinben elkövetett mészárlás volt a vád tárgya. Belgrád is kérte Lukic kiadását, de az argentin kormány úgy döntött, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék kiadatási kérelmének tesz eleget.