Eredménytelen Solana találkozója az iráni külügyminiszterrel

2006.02.20. 20:24

Nem hozott előrelépést az a megbeszélés, amelyet Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője folytatott hétfőn Brüsszelben Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel a közép-keleti ország nukleáris programjáról.

Ezt Solana közölte a másfél órás tanácskozás után. Mint hozzátette, az irániak álláspontja lényegében nem változott, nem álltak elő új javaslattal, márpedig nekik kellene jóval konstruktívabbaknak lenniük, "megteremteni a bizalmat" nukleáris programjuk ügyében. Solana egyben maga is úgy vélte, hogy jogosak a kételyek, vajon valóban csak polgári célokat szolgál-e az iráni atomprogram. (A hét végén a francia, most hétfőn pedig a belga külügyminiszter kérdőjelezte meg az irániak ezzel kapcsolatos állításait.)

Mottaki szintén elismerte, hogy Solanával való találkozóján nem történt lényegi elmozdulás. Mint hozzátette, iráni részről azt várták volna, hogy az EU tegyen új diplomáciai lépéseket a válság megoldására. "Azt mondtam, készek vagyunk bármiféle új elképzelés megvizsgálására, hogy valamiféle kompromisszumot érjünk el ebben a témában" - mondta az iráni külügyminiszter. Egyben azt állította, hogy az Európai Unió az atomprogramhoz való iráni jog megkérdőjelezésével egyfajta nukleáris apartheidet folytat - ami számukra nem elfogadható.

Néhány órával korábban az EU-bizottság külügyi biztosának szóvivője Brüsszelben azt közölte, hogy az Európai Unió tárgyalásos, kompromisszumos megoldást szeretne az iráni atomprogram ügyében, de ennek feltétele, hogy a teheráni vezetés ismét életbe léptesse az urándúsításra korábban általa vállalt moratóriumot. Mottaki viszont erre azzal válaszolt, hogy országa folytatja a nukleáris programmal kapcsolatos kutatási- és fejlesztési terveket (Irán ennek keretében nemrégiben felújította az urándúsítást is, igaz, egyelőre kis méretekben), ugyanakkor készek kompromisszumot találni. A legtöbb megfigyelő azonban úgy látja: Irán a kompromisszum lehetőségének ismételgetésével csak időhúzásra játszik, s nem áll szándékában lemondani atomprogramjának azon elemeiről, amely a Nyugat szerint katonai célokat is szolgálnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK