Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden kora este hivatalosan felkérte Iszmáil Haníjét, a választásokon győztes Hamasz mozgalom egyik vezetőjét az új palesztin kormány megalakítására - közölték hivatalos forrásból.

Az elnök a Palesztin Hatóság gázai főhadiszállásán adta át a megbízólevelet a radikális mozgalom 43 éves vezetőjének, aki a Hamasz első miniszterelnöke lesz, amióta 1994-ben a Gázai övezetben és Ciszjordániában létrejött a Palesztin Hatóság.

Abbász kettőjük gázai találkozóján nyújtotta át a hivatalos megbízó levelet Haníjének, a január 25-i választásokon nyertes radikális szervezet kormányfőjelöltjének. A politikusnak maximum öt hete van kormányának összeállítására és parlamenti elfogadtatására.

Nem ismeretes, mit fűzött hozzá szóban a palesztin elnök a kormányalakítási megbízáshoz, de tény, hogy Abbász már többször is felszólította a választásokon győztes Hamaszt a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodások elismerésére és az erőszak mellőzésére. Izrael többször is jelezte, hogy nem áll szóba egy Hamasz vezette palesztin kormánnyal, amíg az általa (és több más állam által is) terrorszervezetnek tartott palesztin mozgalom nem mond le az erőszakról, nem ismeri el Izraelt, és nem fogadja el az izraeli-palesztin ideiglenes megállapodásokat.

Haníje várható kabinetje Ahmed Korei kormányát váltja majd fel. A Fatah szervezet távozó kormánya 2003 szeptembere óta van hivatalban. Noha Haníjét pragmatikus politikusként és a palesztin egység híveként jellemzik ismerői, megfigyelők nem zárják ki, hogy heves, esetleg részben erőszakos hatalmi harc kezdődhet a palesztin parlament legnagyobb pártjává vált Hamasz és a hatalom eddig szinte kizárólagos birtokosa, a Jasszer Arafat által alapított Fatah között.

Ennek első jeleként kis híján erőszakba torkolló incidens történt kedden a palesztin parlamentben. A törvényhozó testület új elnöke, a győztes Hamaszhoz tartozó Abdel-Azíz Duejk néhány más Hamasz-törvényhozóval együtt erővel behatolt Ibráhim Hreisének, a parlamenti titkárság vezetőjének irodájába, s azonnali távozásra szólította fel a titkárságvezetőt, mondván, hogy Hreise törvénytelenül bitorolja a posztot. Az ügy előzménye: az előző, Fatah többségű parlament egy sor parlamenti tisztséget osztott ki utolsó ülésén a Fatah tagjai, illetve hívei között. A Hamasz megítélése szerint a régi parlamentnek ehhez már nem volt joga, ezért e kinevezések érvénytelenek.

A titkárságvezető Mahmúd Abbász elnöktől, a Fatah vezetőjétől kért segítséget posztja megtartásához. A Fatah törvényhozási frakciójának vezetője, Azzám al-Ahmed közölte az incidens után: a huzakodás egy pontján megjelent a parlament épületében a Fatah fegyvereseinek egy csoportja, hogy Hreise védelmére keljen, de a frakcióvezető lebeszélte őket az erő alkalmazásáról.