Bírálta a palesztinok elleni legutóbbi izraeli szankciókat Alvaro de Soto, az ENSZ közel-keleti főmegbízottja. A világszervezet főtitkárának képviselője problematikusnak nevezte az izraeli kormány határozatát, amellyel a Hamász-kormány közeli hivatalba lépése miatt a Palesztin Hatóságnak eddig nyújtott adó- és vámátutalások befagyasztásáról döntött.

"Nyilvánvaló, hogy ezek a pénzek a palesztinokat illetik, s semmi esetre sem tarthatók vissza" - jelentette ki a főmegbízott, aki elsietettnek minősítette a szankciókat. De Soto szerint jobb lett volna megvárni az új palesztin kormány megalakulását és a kormányprogram előterjesztését.

Az Európai Unió néhány órával korábban leszögezte, hogy nem csatlakozik az izraeli szankciókhoz. Brüsszeli állásfoglalás szerint a palesztin hatóság továbbra is kapja az uniós pénzeket, s mihelyst a kormány hivatalba lép, "elemezni fogja a helyzetet".

Az izraeli kormány a hétvégén fogadta el a palesztinokat sújtó büntetőintézkedési csomagot: a Palesztin Hatóság nem kap meg körülbelül 50 millió dollárt, és utazási korlátozásokat is bevezetnek. A hétvégén kérte fel a Hamász radikális szervezetet kormányalakításra Mahmúd Abbász palesztin elnök, és a szervezet Iszmáil Hánijét jelölte a kormányfői posztra.

Izrael eddig a palesztinoknak 50 millió dollárt utalt át havonta, ami a Palesztin Hatóság költségvetésének 30 százalékával volt egyenlő. Ebből fedezték a 140 ezer fős hivatalnoki gárda és a 60 ezer rendőr, illetve biztonsági ember fizetését. A határok lezárása azokat érinti, akik rendszeresen léphetnek be izraeli területre munkavállalás címén. Jelenleg a gázai és ciszjordániai palesztinok közül 15 ezer embernek van ilyen engedélye, de az utóbbi időben csak egyharmaduk tudott élni ezzel a lehetőséggel a részleges korlátozó intézkedések miatt. Egyesek szerint ezek után a hatóság pénzügyi válsággal néz szembe.

MTI/[origo]