A bécsi államügyészség fellebbezést nyújt be a három évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt David Irving brit történész ügyében, így elképzelhető, hogy a holokauszt tagadásáért elítélt 67 éves férfi büntetése meghosszabbodik.

Az államügyészség kedden jelentette be döntését arra hivatkozva: a fellebbezéssel szeretnék megvizsgáltatni, hogy az Irvingre kimondott büntetést arányosan szabták-e ki a holokauszt tagadását és a náci propagandát tiltó tilalmi törvény (Verbotsgesetz) megfelelő paragrafusa alapján, mivel az 1-től 10 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé. Irving ügyvédje már az ítélet kihirdetésekor bejelentette, hogy semmisségi panasszal fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Az osztrák tömegtájékoztatás szerint az államügyészség által bejelentett fellebbezés eldöntésére csak az év második felében kerülhet sor, így Irving legalább addig osztrák őrizetben marad. Ítéletének jogerőre emelkedése után Irving kérelmezheti, hogy büntetését a hazájában tölthesse le, ez azonban a brit és az osztrák igazságügyi minisztériumok döntésétől függ majd.

Irvinget tavaly novemberben vették őrizetbe Stájerországban egy 1989-es ausztriai elfogatóparancs alapján, amelyet azért adtak ki, mert egy akkori bécsi és leobeni előadásában tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését, és megkérdőjelezte a holokauszt megtörténtét. A férfit hétfőn állították bíróság elé, ahol a történész korábbi nézeteinek megváltoztatását hangoztatta. Arra hivatkozott, hogy korábban tévedett, és ma már nem állítana ilyeneket, mert bizonyítékokat talált az auschwitzi gázkamrák létezésére és a holokausztra.