A szerb kormány tagadta azt az értesülést, amely szerint elfogták volna a háborús bűnök miatt körözött Ratko Mladic tábornokot. Az elfogásról szóló hírt egy tévécsatorna közölte, más források pedig arról számoltak be, hogy folyamatban van Mladic letartóztatása. Egy belügyi illetékes szerint a szökevények elfogása már csupán technikai kérdés, a nemzetközi törvényszék bírája szerint ugyanakkor még nincs meg Mladic.

A szerb kormány tagadta kedden a Tanjug belgrádi hírügynökség jelentését, amely szerint Belgrádban elfogták Ratko Mladicot, a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Srdjan Djuric kormányszóvivő azt közölte a Beta belgrádi hírügynökséggel, hogy a hír nem igaz. "Félretájékoztatásról van szó, amely kárt okoz, és nem járul hozzá a kormány azon erőfeszítéseihez, amelyek a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés beteljesedését szolgálják" - mondta.

A Tanjug hírügynökség korábban a bijeljinai BN tévére hivatkozott, amely szerint Mladicot elfogták, és átszállítják a boszniai Tuzlába, ahonnan a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe viszik. A Beta belgrádi hírügynökség is közölte kedd este, hogy "folyamatban van az akció" Mladic hollétének meghatározására. A Beta nem közölte a hír forrását, az információból nem derült ki, hogy letartóztatásról van-e szó vagy arról, hogy a hatóságok csupán kapcsolatba lépnek Mladictyal.

Elfogása "technikai kérdés"

Vladeta Jankovic, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke szerint Mladic ügye a véghez közeledik. A szerbiai B92 rádió honlapján a politikussal készült interjúból kiderül, az ügy lekerült a politikai napirendről és már csupán technikai kérdés. Jankovic szerint nagyon rövid időn belül - remélhetőleg békés módon - az igazságszolgáltatás elé áll a volt tábornok. A Blic című belgrádi napilap szerint tíz napon belül kiadják Mladicot. A szerb belügyminisztérium szerint a hágai Nemzetközi Bírósággal folytatott együttműködés "nagyon hamar befejeződik". Vladimir Bozovic belügyi illetékes szerint a szökevények elfogása már csupán technikai kérdés.

Az általában jól értesült B92 belgrádi rádió és televízió több nem hivatalos forrásból is szerzett olyan értesüléseket, hogy a körözött tábornokot elfogták Szerbiában, és a kelet-boszniai Tuzlába szállították, ahonnan Hágába viszik. A letartóztatási akció reggel kezdődött, és a délután folyamán ért véget.

Ratko Mladic ellen a hágai nemzetközi bíróság népírtás, emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök miatt emelt vádat. Őt tartják felelősnek az 1995-ös srebrenicai mészárlásért, amelyben legkevesebb 7500 muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg, illetve a szarajevói orvlövészkampányért. A srebrenicai esemény volt a második világháború utáni Európa legvéresebb atrocitása.

Mladic volt a szintén háborús bűnök miatt körözött Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök katonai parancsnoka a boszniai háború idején. Elfogásuk érdekében komoly nemzetközi nyomás nehezedik a szerb hatóságokra. Az Európai Unió múlt hónapban figyelmeztette Belgrádot, hogy az EU-csatlakozáshoz vezető folyamatot leállítják, ha nem adják át a tábornokot a nemzetközi törvényszéknek. Az EU február 27-én dönt arról, megfelelő-e az együttműködés Hágával, és folytatják-e a társulási és stabilizációs tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval.

Szerdán Carla del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék bírája is azt állította, hogy Mladic még nincs meg. Ponte szerint "a téves állításoknak semmi valóságalapjuk nincs". Ponte ezen kívül megjegyezte: "a tábornokot el tudják és azonnal el is kell kapni".

[origo]/MTI