Feltehetően már elfogyott az oxigénkészlete annak a 65 bányásznak, akik vasárnap rekedtek egy tárnában, egy észak-mexikói bányában. A járatokban még most is magas a metánszint ezért csak kézi eszközökkel dolgozhatnak a mentőalakulatok. A mentés azonban így nagyon lassan halad.

Egyre kevesebb az esélye, hogy élve kihozzák a tárnákból azt a 65 mexikói bányászt, akik két napja rekedtek a föld alatt a közép-amerikai ország Coahuila tartományában. A mentőegységek éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy elérjék a mélyben rekedteket. Túlélési esélyeiket csökkenti, hogy csak korlátozott - hat órára elegendő - mennyiségben volt náluk oxigén, amikor egy robbanás miatt, helyi idő szerint vasárnap délután bennragadtak, az amerikai határtól alig 100 kilométerre fekvő bányában, San Juan de Sabinas közelében.

A tárnákban még most is magas a metángáz szintje, a mentőalakulatok ezért csak kézi szerszámokat mernek használni, nehogy újabb robbanásokat okozzanak. A helyi mentőkhöz hamarosan amerikai és európai szakemberek csatlakoznak, hogy besegítsenek a bányászok felszínre hozatalában.

A BBC beszámolója szerint a mentőegységek már 100 méterre megközelítették azt a helyet, ahol éppen ketten dolgoztak a robbanás idején. A többiek ugyanakkor a bánya bejáratától legalább 2 kilométernyi távolságban lehetnek. A robbanás után összesen 22 embert sikerült kimenteni a mélyben dolgozók közül. Tizenketten égési sérüléseket és végtagtöréseket szenvedtek.

A bányászok azzal vádolták meg a bányatársaságot, hogy nem tartotta be a biztonsági előírásokat. A társaság, a Grupo Mexico, ugyanakkor elutasítja ezt a vádat. A bányában alig két hete folytatott le ellenőrzést a mexikói munkaügyi minisztérium. A mexikói bányász-szakszervezet vizsgálatot követel, hogy kiderítsék, pontosan mi okozta a robbanást.

A mélyben rekedtek hozzátartozói eközben egyre elkeseredettebbek. "A mentés nagyon lassan halad, és odalent nincs világítás, oxigén, sem étel" - mondja az egyik bányász testvére, Edgar Hernandez. A többiek is siettetnék a mentési munkálatokat.

A bánya Mexikó fő bányavidékén fekszik. Innen származik az ország szén-kitermelésének 95 százaléka. A Grupo Mexico a világ harmadik legnagyobb bányatársasága. A térségben, korábban több súlyos bánya-szerencsétlenség is történt, a legsúlyosabb 1969-ben, amikor több mint 153 bányász vesztette életét egy aknában.