Irán felfüggeszti az EU-t képviselő államokkal, Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal folytatott tárgyalásait és ezentúl csak egyes országokkal folytat megbeszéléseket - jelentette be kedden az iráni külügyminiszter. Válaszul Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kijelentette: nem zárható ki, hogy Németország hozzájáruljon az Irán elleni gazdasági szankciók bevezetéséhez.

Irán nem tárgyal tovább nukleáris programjáról az Európai Uniót képviselő Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal, hanem csupán egyes európai országokkal tart megbeszéléseket - jelentette ki kedden teheráni sajtókonferenciáján Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter. Irán és a csoport között azután szakadtak meg a tárgyalások, hogy Teherán január 10-én bejelentette az urániumdúsítás felújítását. Erre utalva Mottaki kijelentette: Iránnak nem áll szándékában visszatérni "a korábbi helyzethez".

Az iráni diplomácia vezetője egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy nem tekinti fontosnak az EU-val való későbbi tárgyalásokat, hanem mindenekelőtt az orosz urániumdúsításról Oroszországgal folytatandó tárgyalásokra fekteti a hangsúlyt. Korábban az EU jelezte, hogy kész elfogadni egy esetleges orosz-iráni megállapodást. Ez Teherán számára azt jelenti, hogy egy jövőbeli EU-val folytatandó tárgyalásnak célja az orosz javaslat kiegészítése lenne.

Az iráni külügyminiszter bejelentésére válaszként Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kijelentette: "Nem zárjuk ki teljesen a gazdasági büntetőintézkedések lehetőségét". Arra a kérdésre, hogy mi történhet a jövőben, Steinmeier így válaszolt: "Csak imádkozhatunk, hogy az iráni kormány jóhiszemű döntést hozzon".

Az ügy tárgyalásos megoldását sürgető Kína az urándúsítással kapcsolatos tevékenység felfüggesztésére szólította fel Iránt. Liu Csien-csao külügyi szóvivő azt mondta, hogy a pekingi kormány támogatja az iráni atomprogram okozta válság megoldását célzó orosz-iráni tárgyalásokat, és reméli, hogy azok pozitív eredményekhez vezetnek.

Hétfő óta folynak Moszkvában az orosz-iráni tárgyalások a témában, ugyanakkor Irán továbbra is folytatni kívánja "kutatási célokból" a "kis mennyiségben" történő urándúsítást, és ezt tekinti kiindulási pontnak minden új tárgyaláshoz. Kedden ugyanakkor már azt is bejelentették, hogy távozik Moszkvából az iráni küldöttség, amely egy közös urándúsító vállalat oroszországi létrehozásáról folytatott konzultációkat. Egy orosz diplomata azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy Hoszeini-Tas elutazása terv szerint történt, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig megismételte: egyelőre korai a kudarc vagy a siker szót használni a tárgyalásokkal kapcsolatban.

Irán előremutatónak és konstruktívnak minősítette kedden az atomválság megoldására tett orosz kompromisszumos javaslatról szóló moszkvai tárgyalásokat, és közölte, hogy folytatja azokat. Hét végén Teheránban folytatódnak az orosz-iráni tárgyalások egy közös urándúsító vállalat oroszországi létrehozásáról.