Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerint semmiféle biztonsági aggodalomra nem ad okot az, hogy az egyesült arab emírségekbeli Dubai Ports World megvásárol hat nagy amerikai kikötőt.

A miniszter keddi sajtóértekezletén kiemelte, hogy Egyesült Arab Emírségek megbízható partner, szoros katonai, gazdasági és politikai kapcsolatokat ápol Amerikával, harcol a terrorizmus ellen és katonai létesítményeket fogad be. A szerződés szerint a kikötők biztonságáért továbbra is az amerikai Parti Őrség felel majd, nem pedig a cég - hangoztatta Rumsfeld.

Az amerikai kongresszusban felzúdulást váltott ki, hogy a gyakorlatilag állami tulajdonú arab cég 6,8 milliárd dollárért megvásárolja a New York-i, newarki, philadelphiai, baltimore-i, New Orleans-i és miami kikötőket. Az amerikai konténerkikötőket mindig is a Egyesült Államok Achilles-sarkaként emlegetik a terrorizmus veszélyéről folyó vitákban.

Hillary Clinton New York-i és Robert Menendez New Jersey-i szenátor egyenesen törvényben akarja megtiltani amerikai kikötők eladását olyan cégeknek, amelyek külföldi kormányok tulajdonában vannak, vagy amelyeket külföldi kormányok ellenőriznek.