Ratko Mladic beteg, a háborús bűntettek vádjával körözött volt boszniai szerb hadseregparancsnok a környezetében lévő emberekkel tanácskozik arról, hogy feladja magát - jelentette ki csütörtökön este a holland külügyminiszter.

Bernard Rudolf Bot a holland parlamentben számolt be hétfői belgrádi látogatásán szerzett értesüléseiről. A holland sajtó először úgy tolmácsolta a miniszter szavait, mintha Mladic a szerb hatóságokkal tárgyalna a megadásról. A politikus szóvivője ezt azonban később cáfolta, nyomatékosan hangsúlyozva: Bot úgy hallotta, hogy Mladic saját embereivel tanácskozik, nem pedig a szerb kormánnyal tárgyal a feladásról.

Botnak belgrádi tárgyalópartnerei elmondták azt is, hogy a volt tábornok beteg, s a szerb hatóságok nem ismerik tartózkodási helyét - tette hozzá a szóvivő.

Mladicot a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék háborús és emberiesség elleni bűntettekkel, valamint népirtással vádolja. A hivatalos belgrádi cáfolatok ellenére a szerb sajtó napok óta arról cikkezik, hogy az 1995-ös vádemelés óta bujkáló tábornokot már elfogták, illetve a megadásról tárgyalnak vele a szerb hatóságok.