Botrányba fulladt az észak-olaszországi Júliai-Alpok barlangjából csütörtökön kihozott magyar barlangászok sajtótájékoztatója, mivel az olasz hegyi mentők csak közvetlenül előtte hozták tudomásukra két társuk három napja történt tragédiáját.

A pihenőhelyükön, Sella Neveában megtartott eseményen először az olasz hegyi mentőknek tettek fel kérdést az újságírók, de mire a magyar barlangászokat kérdezték volna, ők szinte hisztérikus rohamot kaptak.

Az olasz televízió és magyar kereskedelmi tévék riporterei kérdezték volna a canini barlangrendszerben kutató tízfős csoport utolsóként kihozott négy tagját, ám egyikük sírva fakadt, őt ki kellett vezetni, s ezután mindenkit kiküldtek a teremből.

Az olasz hegyi mentők ezután azzal magyarázták eljárásukat, hogy odafönn, a mentés rendkívüli körülményei között nem akarták, "hogy valami olyasmi történjen, ami esetleg nehezíti a mentést" - jelentette telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

Csütörtök reggel hozták ki az olasz hegyi mentők a barlangban dolgozó utolsó, négy magyar barlangászt. Az olasz hegyimentők azért mentek el értük, mert a rossz időjárás miatt a magyarok a barlangban rekedhettek volna.

A magyar barlangász csoport két tagja hétfőn akkor vesztette életét, amikor egy lavina maga alá temette őket. A tragédia akkor történt, amikor a barlangászcsoport három tagja hétfőn felszínre jött, hogy visszatérjen az Udinéhez közeli pihenőhelyre, Sella Neveába. Egy lavina maga alá temette őket, és a három barlangász közül csak egy tudott kimenekülni.

[origo]/MTI