Az egyesült államokbeli Dél-Dakota állam törvényhozói helyi idő szerint szerdán az utóbbi évtizedek legkorlátozóbb abortusztörvényét fogadták el: a cél ezzel olyan jogi vita kavarása, amelynek végén a szövetségi legfelsőbb bíróság újra mérlegre tenné a terhességmegszakítás alapvető jogát. A törvény értelmében akár öt év börtönbüntetéssel sújthatják az abortuszt levezető orvost.

A törvényt még az állam abortuszellenes nézeteket valló kormányzójának is ellenjegyeznie kell. A The New York Times internetes honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a jogszabály ötéves börtönbüntetést helyez kilátásba az abortuszt levezető orvosoknak. Kivételt csak azokkal a nőkkel tesz, akiknek a terhesség az életét fenyegeti, de nem mentesítené azokat, akiknek "csak" az egészségét veszélyezteti a terhesség, sőt azokkal sem, akik nemi erőszak áldozatai lettek, vagy akiknél a magzat vérfertőző kapcsolatban fogant.

A tervezet támogatói valójában olyan jogi háborút akarnak elindítani, amelynek végén a szövetségi legfelsőbb bírák arra kényszerülnek, hogy újragondolják a taláros testület 1973-as döntését, amely az abortuszt a nők alkotmányos jogának nyilvánította. A törvény alkotói abban bíznak, hogy a kilenctagú testület összetétele az abortuszellenes erők javára billent el a George Bush elnök által tavaly kinevezett két új főbíróval.

John Roberts az elhunyt konzervatív William Rehnquist helyébe lépett, Samuel Alito pedig a nyugalomba vonult, mérsékelt konzervatív, abortuszügyekben azonban inkább liberális Sandra Day O,Connor női főbíró utódja lett.

A legfelsőbb bíróságnak az eheti döntése is bátorítja a művi terhességmegszakítás ellenzőit, amely szerint ismét napirendre tűzik a terhesség késői szakaszában alkalmazott, részleges szülésének nevezett abortuszmódszer alkotmányosságának sokat vitatott kérdését.

Abortuszpárti szervezetek rögtön jelezték, hogy bírósági úton megtámadják a dél-dakotai törvényt, ha a kormányzó aláírja. Az abortuszellenes csoportok sem mind értenek egyet a dél-dakotai törvénytervezettel, túlzásnak tartva a szigorát.

Dél-Dakota az első, de nem az egyetlen állam, ahol korlátozni akarják az abortusz jogát: Ohio, Indiana, Indiana, Georgia, Tennessee és Kentucky is hasonló lépésekre készül. Az abortuszellenes konzervatív mozgalom az utóbbi években államról államra haladva harcol az abortusz jogának korlátozásáért és apránként való felszámolásáért.

Az abortusz alkotmányos jog az Egyesült Államokban, szabályozása ugyanakkor az egyes államokra tartozik.