Majdnem félszáz ember halt meg csütörtökön kora reggel egy moszkvai piac tetejének összeomlásakor. Harmincan megsérültek. mentőegységek nagy erőkkel kutatnak túlélők után a romok alatt. A piacot tervező férfi ellen jelenleg bírósági eljárás folyik egy két évvel ezelőtti, 28 halálos áldozattal járó csarnokomlás miatt.

Legalább 49 ember meghalt és közel 30-an megsérültek, amikor beomlott egy moszkvai piac teteje. A hatóságok szerint a romok alatt legalább tíz túlélő rekedt, de azt nem lehet biztosan megállapítani, hogy hányan fekhetnek még holtan a nagybani piac tetőszerkezete alatt - írja a BBC News. A túlélők kiabálással, kopogtatással és mobiltelefonjaikkal igyekeznek életjelt adni magukról.

A rendkívüli ügyek orosz minisztériuma szerint a Baumanszkij-piac teteje a nagy mennyiségű hó alatt szakadt be. Az orosz fővárosban előző éjjel órákon át esett a hó. A dél-moszkvai Bauman negyedben lévő betoncsarnok 2000 négyzetméteres tetőzete teljes egészében rázuhant a piac standjaira, s a kutatók és mentők több tucat embert igyekeznek kiszabadítani a romok alól. Keresőkutyákat is bevetettek, a romokat pedig kézi erővel - csákánnyal - igyekeznek eltávolítani. A mentőegységek forró levegőt fújnak be hőlégbefúvókkal a törmelék alá, hogy növeljék a túlélők esélyeit. A nagyobb betondarabokat darukkal távolítják el, jóllehet eleinte óvakodtak nehézgépeket használni, az idő azonban fogyóban van. A mentést kora délután tűz is nehezítette. 

A szerencsétlenség helyi idő szerint hajnali 5 óra 20 perckor (magyar idő szerint 3 óra 20-kor) történt, amikor az árusok már nyitáshoz készülődtek, de vásárlók még nem voltak a piacon. A mentési munkákat személyesen irányítja Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere, a helyszínen van Moszkva főügyésze is.

"A főbejárat közelében álltam, és ezért jutottam ki időben. Három nővérem és a munkatársam azonban meghalt" - mondta Oktaj Szalmanov azeri kereskedő. Malik Mamedov fűszeres éppen szunyókált egy lépcső alatt. "Felébredtem. Valamiféle nagy puffanás volt, és minden sötétségbe borult" - mondta.

Különböző közlések szerint a beomlott területen akár 150 ember is lehet, de egyes becslések szerint éjjelente 300-an is dolgoznak a nagybani piacon. Anatolij Zujev moszlvai főügyész szerint ugyanakkor legfeljebb 40-en lehettek a csarnokban a katasztrófa idején. A már kihozott sérültek száma 30. A helyszínre 50 mentőautót vezényeltek. Az orosz főváros belső részéhez tartozó környéket a rendőrség lezárta a forgalom elől, s levágták a közeli trolibuszvezetékeket, hogy nagyobb munkagépekkel is a közelbe férjenek.

Vád alatt a tervező

Az Eho Moszkvi rádió közlése szerint a piacot ugyanaz a Nodar Koncseli tervezte, még az 1970-es években, aki ellen jelenleg bírósági eljárás folyik a moszkvai Transvaal-akvapark födémének 2004 februárjában történt, 28 halálos áldozatot követelő összeomlása miatt. Az ügyészség szerint a két évvel ezelőtti katasztrófát a hanyag tervezés okozta.

A piaccsarnokot 1975-ben adták át.  Koncseli a RIA-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a baleset a helytelen üzemeltetés miatt következett be. "Azon a sajátos galérián, amely az épület belsején körbe végighúzódik, számos árusító bódét telepítettek. A tető konstrukciója nem erre a terhelésre volt méretezve. Ezen túl a tetőről el nem takarított hó is szerepet játszhatott benne" - mondta.

Idén télen különösen sok tetőbeomlásos baleset történt Európában. A legsúlyosabb a lengyelországi katasztrófa volt, amikor 63-an haltak meg egy kiállítási csarnok teteje alatt Katowicében.

Január elején egy bajorországi jégcsarnok teteje szakadt le, akkor 15-en vesztették életüket. December elején pedig Oroszország uráli régiójában omlott be egy uszoda tetőszerkezete, nyolc ember éltét oltva ki.

MTI/[origo]