Szlovákiában is a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírustörzsét mutatták ki több elhullott madárban. Németországban pedig attól tartanak, hogy a vírus megfertőzhet háziszárnyasokat is.

Kimutatták a H5N1 vírus jelenlétét két Szlovákiában elhullott madárban - jelentette be  csütörtök reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere. A hét eleje óta, a H5-ös vírus jelenlétének beigazolódása után, mindkét madárról okkal feltételezték, hogy a vírus N1-es altípusát is hordozzák. Noha a laboratóriumi vizsgálat biztos eredményét csak péntekre jelezték, a miniszter már csütörtökön közölte a sajtóval, hogy a fertőzést a bősi erőmű térségéhez tartozó - a régi Duna medrét övező - ártérben fellelt vándorsólyom és a pozsonyi olajfinomító, a Slovnaft térségében elhullott fehér bukóréce tetemének laboratóriumi tesztje igazolta.

Eközben Németországban felmerült annak gyanúja, hogy háziszárnyasok között is van H5N1 vírussal fertőzött állat. Till Backhaus, az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány mezőgazdasági minisztere csütörtökön jelentette be, hogy a tartományhoz tartozó Rügen szigetén egy ötven tyúkból álló állomány egyikének esetében merült fel a gyanú. Időközben mind az ötven állatot elpusztították.

A szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (Friedrich Loeffler Intézet) vizsgálatai még nem erősítették meg a gyanút. Az intézetben eddig 103 elhullott vadmadárról derítették ki, hogy testükben hordozták a madárinfluenza, szélsőséges esetben emberre is veszélyes H5N1 vírusát. A madártetemeket főleg Rügen szigetén szedték össze, két fertőzött madarat a szárazföldön, a Rügen előtti partokon találtak. A német szakemberek egyik legnagyobb félelme, hogy a vírus átterjed a háziszárnyasokra, ezért Rügenen megkezdték a fertőzésgócok közelében tartott baromfiállomány elpusztítását. Eddig több mint háromezer szárnyas életét oltották ki.