Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök a Ciszjordániában zajló izraeli hadműveletek miatt, amelyek előző nap öt halálos áldozatot követeltek.

Az izraeli hadsereg pénteken a ciszjordániai Náblusz térségében folytatta az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és az Iszlám Dzsihád elleni műveleteit, amelyekben egy hét alatt összesen nyolc palesztint ölt meg. Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő izraeli akció az iszlámista Hamász mozgalom január 25-i választási győzelme óta.

Izraeli katonák péntek reggel két további palesztint - egy illegálisan átkelni akaró munkást és egy pokolgépet telepíteni készülő szélsőségest - lőttek agyon a Gázai övezetet és Izraelt elválasztó kerítés mentén.

"A Palesztin Hatóság haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Biztonsági Tanács sürgős összehívása érdekében, hogy megvitassák a gyilkosságokat és az izraeli katonai eszkalációt, amely a hónap eleje óta tart Ciszjordániában és a Gázai övezetben" - jelentette ki Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője.

"Abbász elnök sürgős üzenetet küldött a kvartett tagjainak, gyors beavatkozást követelve tőlük az agresszió leállítása érdekében, mivel az veszélyezteti a palesztin vezetés által megőrizni kívánt nyugalom légkörét" - tette hozzá Rudeina, az izraeli-palesztin konfliktus rendezését célzó "útiterv" kidolgozóira, az Egyesült Államokra, Oroszországra, az Európai Unióra és az ENSZ-re utalva.

Iszmáil Haníje, a Hamász miniszterelnök-jelöltje a sajtónak adott nyilatkozataiban szintén elítélte az izraeli "eszkalációt" annak a temetésnek az alkalmával, amelyen az iszlámista mozgalom egyik vezetőjének megölt fiát helyezték végső nyugalomra. "Ez az eszkaláció tükrözi azt a cionista stratégiát, amellyel destabilizálni akarják a térséget, de ezek a lépések nem törhetik meg népünket" - mondta.

A gázai övezeti Dzsabalíjában a Hamász több mint kétezer híve felvonuláson tiltakozott az izraeliek agressziója ellen. Nizár Rajan, a mozgalom egyik vezetője a tömeghez beszélve kijelentette: a Hamász fegyveres szárnya fenntartja magának a jogot, "hogy visszavágjon az ellenség által Ciszjordániában elkövetett bűnökért".

Az Iszlám Dzsihád és két, a Fatah mozgalomhoz közel álló fegyveres csoport - az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és a Abu al-Ris Brigádok - képviselői közös gázai sajtóértekezletükön azt ígérték, hogy "visszavágnak a cionista bűnökért".

Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő még csütörtök este a palesztin fegyveres csoportok elleni csapások lankadatlan folytatását helyezte kilátásba. "Ma Nábluszban csaptunk le, a múlt héten Gázában, előtte pedig Dzsenínben, s ezt folytatni fogjuk mindenütt, minden erőnkkel és engedmények nélkül" - jelentette ki Olmert egy észak-izraeli gyűlésen.